Democratie een spel? Bij ons wel! Leerlingen van CSG Reggesteyn in N..


Leerlingen van havo/vwo 2 van CSG Reggesteyn in Nijverdal spelen op woensdag 10 en woensdag 17 juni in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal een Democratiespel. Tijdens het spel kruipen ze in de huid van een raadslid. Ze gaan een beslissing nemen over een (fictief) voorstel van het
College van Burgemeester en Wethouder. Onderwerp is het verbeteren van de veiligheid op het kruispunt Parallelweg-Nijkerkerkendijk-Koninginnestraat-Kerkstraat.
foto
Het Democratiespel is onderdeel van het project 'Jong Overijssel doet mee!' van de provincie Overijssel.
Het spel wordt gespeeld tijdens de `Democratiedagen 2015', een initiatief van CSG Reggesteyn, de gemeente Hellendoorn en Jongerenwerk van Stichting De Welle.
Burgemeester en raadslid even wethouder en voorzitter
Raadsleden Magda Knobben (Gemeentebelangen), Henk Morsink (CDA) en oud-raadslid en nu Statenlid Jeroen Piksen (CDA) treden tijdens de Democratiespelen op als wethouder. Burgemeester Anneke Raven is tijdens het eerste spel op 10 en 17 juni voorzitter.
De Democratiespelen worden zowel op 10 juni als op 17 juni gespeeld van 9.00 - 11.00 uur, 11.30 - 13.30 uur en 14.00 - 16.00 uur. De spelen worden begeleid door moderatoren van ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.
Zelf politiek ervaren
De provincie Overijssel en ProDemos vinden het belangrijk om (jonge) inwoners meer te betrekken bij de democratie en hen zelf te laten ervaren hoe politieke beslissingen worden genomen. Hiervoor hebben zij samen het Democratiespel ontwikkeld. Een Democratiespel kan zowel in het provinciehuis
in Zwolle als in gemeentehuizen worden gespeeld.
Ook de gemeente Hellendoorn en CSG Reggesteyn willen jongeren graag betrekken bij de lokale democratie. Zij organiseren samen met Jongerenwerk van St. De Welle jaarlijks de Democratiedagen. Deze dagen vinden plaats in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.