Gemeente Stadskanaal - Motorboten: wat mag wel en wat niet?


RSS
Stadskanaal heeft veel bevaarbaar water. Omdat niet iedereen zich houdt aan de vaarregels krijgen wij klachten van mensen die aan het water wonen.

Stadskanaal heeft veel bevaarbaar water; er zijn tal van mogelijkheden voor mooie tochten. In de zomer stappen dan ook veel liefhebbers in hun boot. Helaas gaat het niet altijd goed. Omdat niet iedereen zich houdt aan de vaarregels, krijgen wij klachten van mensen die aan het water wonen. Zij
hebben vooral last van lawaai die boten maken als er veel te hard mee gevaren wordt en water dat over de beschoeiing de tuin in golft. Bovendien lijdt de natuur eronder als de maximumsnelheid wordt overschreden: oevers en beschoeiingen worden door de golfslag vernield, watervogels opgejaagd.
Verder zorgt een hoge snelheid voor gevaarlijke situaties.

Wat zijn de wettelijke regels?

Watersporters moeten rekening houden met hun omgeving. Daarvoor gelden wettelijke regels waarvan onderstaande de belangrijkste zijn:

* In de bebouwde kom mag maximaal 6 km per uur worden gevaren.
* Bij boten met een (buitenboord)motor die 13 tot 20 km/u kunnen varen is de minimale leeftijd van de schipper 18 jaar (boete tenminste EUR 190,00).
* Voor zeilschepen kleiner dan 7 meter, roeiboten en kano's bestaat geen minimum leeftijd.
* Kan een boot 20 km/u of sneller varen dan is een vaarbewijs nodig. Voor binnenwater heeft een bestuurder een Klein vaarbewijs l nodig (boete tenminste EUR 500,00). Het vaarbewijs moet aan boord zijn en desgevraagd getoond kunnen worden.
* Een motorboot die sneller kan dan 20 km/u moet aan eisen voldoen zoals: geluiddempende voorzieningen, een dodemansknop (die tijdens het varen om de pols van de bestuurder moet zitten), een registratiebewijs (boete tenminste EUR 90,00), voor iedere opvarende moet een reddingsvest aanwezig
zijn.

Politie

Om de orde te handhaven houdt de politie een oogje in het zeil. De politie kan de snelheid van boten meten met radarapparatuur. Vaarbewijzen worden gecontroleerd om te voorkomen dat `jonge jeugd' aan het roer van een te snelle motorboot staat. Zij hebben over het algemeen zo'n boot niet onder
controle. Iemand die nog geen 18 jaar is en een boot bestuurt die sneller dan 20 km/u kan, riskeert een boete. Varen onder invloed van alcohol is geen overtreding maar een misdrijf. Hierop staat een forse boete.