Terugblik raadsvergadering 3 juni 2015


Gepubliceerd op: 4 juni 2015
Op woensdag 3 juni 2015 vergaderde de gemeenteraad. De raad sprak onder andere over het besluitvormingsproces rond het A9-traject, het welzijnsbeleid en de re-integratieverordening. In dit artikel leest u wat de raad heeft besproken en besloten.

Bewegen voor ouderen

De OCA-fractie wilde van het college van burgemeester en wethouders weten waarom bij instellingen als Vita en Brentano de abonnementsprijzen van Bewegen voor Ouderen zo sterk zijn verhoogd. In sommige gevallen zijn die prijzen meer dan verdubbeld. Ouderen haken daardoor af.

Wethouder Raat gaf aan bewegen voor ouderen van groot belang te vinden. Uit zijn informatie blijkt dat de prijzen licht zijn gestegen, maar zeker niet zijn verdubbeld. Omdat hij het belangrijk vindt dat bewegingsactiviteiten voor ouderen toegankelijk en betaalbaar blijven, wilde hij na de
vergadering zijn informatie vergelijken met die van de OCA.

Aanbevelingen rekenkamercomissie naar aanleiding van besluitvormingsproces A9

De rekenkamercommissie heeft het besluitvormingsproces rondom de verbreding van de snelweg A9 onderzocht. Welke stappen zijn gezet in dat besluitvormingsproces en op basis van welke informatie is dat gedaan? Het doel van dit onderzoek was om er lering uit te trekken voor toekomstige complexe
en/of grote infrastructurele projecten. De rekenkamercommissie heeft aanbevelingen gedaan aan de gemeenteraad ter versterking van de kaderstellende en controlerende rol. Zo zou de raad bij de start van grote of complexe trajecten aan kunnen geven welke informatie hij nodig heeft voor
kaderstelling en controle en zijn informatieverzoeken aan het college daar op toespitsen.

De rekenkamercommissie deed ook aanbevelingen aan het college van burgemeester en wethouders, zoals continue aandacht voor risicomanagement en opdrachtgeverschap en het versterken van de interne controle.

De raad heeft de aanbevelingen vastgesteld.

De SP wilde bij de aanbevelingen extra aandacht voor het actief betrekken en informeren van inwoners bij vergelijkbare projecten. De fractie riep op daarbij een realistisch beeld te schetsen, inclusief aandacht voor de negatieve aspecten van een project. Ook riep de SP op om het enthousiasme
over projecten te temperen en realistisch te blijven bij het inschatten van resultaten. Verder wilde de SP dat er wordt gezorgd voor continuiteit in standpunten. Deze voorstellen kregen onvoldoende steun van de andere fracties in de raad.

Voortzetting welzijnsbeleid: verder faciliteren bewonersinitiatiefgroepen

Het welzijnsbeleid van de gemeente is erop gericht meer verantwoordelijkheid aan inwoners te geven en een vergaand beroep te doen op de zelfredzaamheid en het zelforganiserend en zelfoplossend vermogen. Hiervoor is het nodig dat buurtbewoners elkaar kennen en een beroep op elkaar kunnen doen.
Om tot een grotere sociale samenhang in de wijken te komen, worden bewonersinitiatieven gestimuleerd en gefaciliteerd.

De raad is tevreden over deze lijn en wil dit beleid voortzetten. Een voorstel van de SP om specifiek aandacht te besteden aan het benaderen, betrekken en ondersteunen van jongeren, tieners en anderstaligen bij initiatieven in de wijken kreeg in de raad geen meerderheid. De andere fracties
vonden dit overbodig, omdat het beleid alle inwoners betreft en er geen aparte doelgroepen in worden onderscheiden.

Beoordeling van financiele stukken van regionale samenwerkingsverbanden

De gemeente Amstelveen werkt voor veel onderwerpen samen met gemeenten in de regio. Van deze samenwerkingsverbanden worden de jaarverslagen en begrotingen aan de raad voorgelegd. De deelnemende gemeenten mogen dan hun zienswijze op de stukken kenbaar maken, voordat zij door de besturen van de
samenwerkingsverbanden worden vastgesteld. In raadsvergadering van 3 juni 2015 heeft de raad ingestemd met:

* De eindrapportage jaarverslag en jaarrekening 2014, de begrotingswijziging 2015 en de meerjarenbegroting 2016-2019 van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Deze omgevingsdienst is het loket voor vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu en wonen.
* De ontwerpbegroting 2016 van de Stadsregio Amsterdam. In de Stadsregio werkt Amstelveen met 15 andere gemeenten samen op het gebied van verkeer en vervoer, ruimtelijke ontwikkelingen, volkshuisvesting, economische zaken en jeugdzorg.
* De financiele jaarstukken van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland. In de veiligheidsregio zijn de brandweer, de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, de meldkamer ambulancevervoer en het veiligheidsbureau ondergebracht. De politie valt er ook onder, maar die wordt
vanuit het Rijk betaald.
* De jaarstukken 2014, de gewijzigde begroting 2015 en de begroting 2016 van de AM Groep. De AM Groep verzorgt in onze regio de uitvoering van de sociale werkvoorziening.
* De jaarrekening 2014, de begrotingswijziging 2015 en de programmabegroting 2016 van het Groengebied Amstelland. Dit samenwerkingsverband heeft als doel de openluchtrecreatie in het landelijk gebied te faciliteren en te bevorderen.

Overige besluiten gemeenteraad

Naast de al genoemde onderwerpen heeft de raad nog de volgende besluiten genomen:

* De procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade is gewijzigd. Bepalingen waarvan de inhoud al uit hogere wetgeving voortvloeit, zijn geschrapt.
* De economische visie voor het Oude Dorp voor de komende vijf jaar is vastgesteld. De gemeente wil van het Oude Dorp een aantrekkelijk winkel- en uitgaansgebied maken, waarin ook prettig gewoond kan worden.
* De tweede herziening van het bestemmingsplan Amsterdamse Bos - Woonschepen en Woonschepenverordening Amstelveen 2015 is vastgesteld. Daarmee is bepaald dat de woonschepen in de Ringvaart direct ten noorden van de A9 en aan de westrand van het Amsterdamse Bos mogen blijven.
* De raad heeft ingestemd met het voorstel om een aantal nota's en documenten op het gebied van het lokale ruimtelijke beleid in te trekken in het kader van de vermindering van de beleids- en regeldruk.
* De re-integratieverordening is vastgesteld. In deze verordening staan regels voor de inzet van instrumenten om zo veel mogelijk Amstelveners aan het werk te helpen. Daarbij wordt voor inwoners met een arbeidsbeperking ingezet op een passende werkplek met de juiste ondersteuning. De SP
stelde een maximale duur van drie maanden voor werkstages of proefplaatsingen met behoud van uitkering maximaal voor en deed een voorstel voor tekstuele wijzigingen van de verordening. Beide wijzigingsvoorstellen werden door de raad verworpen. Wel zei het college toe om in de beleidsregels
voor de uitvoering de maximale duur voor werkstages of proefplaatsingen te stellen op zes maanden, waarbij maatwerk centraal staat.
* De Verordening parkeerbelastingen is gewijzigd. De prijs van de eerste bewonersvergunning wordt verlaagd van EUR 100,- naar EUR 60,-. Daarnaast wordt een dagvergunning voor dienstverlening ingevoerd en wordt de patientenvergunning verruimd.
* De raad heeft de heer A.J.M. Muurlink benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Amstelveen (Amstelveen College). Hij volgt mevrouw W.M. Melai op, die zich heeft teruggetrokken uit de Raad van Toezicht.
* De VVD diende samen met D66, BBA, GroenLinks en de PvdA de motie `Help ondernemers aan een BIZ' in. Een BIZ is een BedrijfsinvesteringsZone. Dit is een middel voor winkeliers en ondernemers om zich te verenigen en waarbij het doel is om gezamenlijk noodzakelijke of gewenste investeringen
te doen voor bijvoorbeeld veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of promotie van een bedrijventerrein of winkelstrip. De motie is door de raad aangenomen.

Delen op:

* facebook
* linkedin
* nujij

Wilt u meer weten?

* Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen
* Bel ons op: (020) 540 49 11
* Contactformulier
* gemeente@amstelveen.nl
* Openingstijden per balie
* Routebeschrijving
* Volg Gemeente Amstelveen op Twitter
* Volg Gemeente Amstelveen op Facebook
* Inschrijven voor de nieuwsbrief: nieuwsbrief@amstelveen.nl