Bekijk onze maaiplanning via een interactieve kaart - Roer en Overmaas


Bekijk onze maaiplanning via een interactieve kaart

9 juni 2015

Maaien langs beken en in buffers

Wanneer beken en regenwaterbuffers door begroeiing en slib niet schoon en open zijn, kunnen ze onvoldoende water verwerken. Dat kan leiden tot wateroverlast. In de zomer kan verslibbing daarnaast leiden tot blauwalg, stank en vissterfte. Goed maaibeheer is nodig om wateroverlast te voorkomen
en de grasmat op onze dijken stevig te houden. Maaien we echter zomaar alles weg, dan krijgen veel planten en dieren geen kans om te overleven. Daarom maaien we `op maat'.

Interactieve kaart met maaiplanning (maaikalender)

Bekijk via deze kaart de maaiplanning van Waterschap Roer en Overmaas. Afhankelijk van de groei- of weers-omstandigheden kan de uitvoering +/- twee weken afwijken van de planning.

maaiplanning

Om naar een specifieke locatie te gaan, kunt u inzoomen op de kaart of u kunt via de zoekbalk een adres invoeren. Trajecten waar gemaaid wordt, zijn gemarkeerd. Door erop te klikken verschijnt detail-informatie: U kunt zien welk deel van de beek gemaaid wordt en wanneer, en of dit de linker-
of rechterkant van de beek betreft.

Daarnaast wordt met een opmerking aangegeven of er vanwege ons gedifferentieerd maaibeleid bepaalde delen van de begroeiing blijven staan. Tevens wordt aangegeven of het maaisel wordt afgevoerd of blijft liggen.

Maaien op maat

Het waterschap past zogeheten `gedifferentieerd maaibeheer' toe. Dat betekent dat we per deel van de beek bekijken hoe we het beste kunnen maaien:

* Machinaal of handmatig?
* Hoe vaak?
* Wanneer?
* Hoeveel en welke begroeiing maaien we weg?
* Voeren we het maaisel af of laten we het liggen?

We houden daarbij rekening met de hoeveelheid water die een beek of buffer moet kunnen verwerken, met onderhoud en bereikbaarheid, de directe omgeving en eventuele bebouwing.

maaiwerkzaamheden

Meer informatie over maaien en onderhoud.