Democratiespel tijdens Democratiedagen Nijverdal


Gepubliceerd op 9 juni 2015

Leerlingen van havo/vwo 2 van CSG Reggesteyn in Nijverdal spelen op woensdag 10 en woensdag 17 juni in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal een Democratiespel. Tijdens het spel kruipen ze in de huid van een raadslid.

De leerlingen nemen een beslissing over een voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders. Onderwerp is het verbeteren van de veiligheid op het kruispunt Parallelweg-Nijkerkerkendijk-Koninginnestraat-Kerkstraat.

Democratiedagen

De Democratiespelen zijn onderdeel van het project (Jong) Overijssel doet mee! van de provincie Overijssel. Het spel wordt gespeeld tijdens de `Democratiedagen 2015', een initiatief van CSG Reggesteyn, de gemeente Hellendoorn en Jongerenwerk van Stichting De Welle.

Burgemeester en raadslid even wethouder en voorzitter

Raadsleden Magda Knobben (Gemeentebelangen), Henk Morsink (CDA) en oud-raadslid en nu Statenlid Jeroen Piksen (CDA) treden tijdens de Democratiespelen op als wethouder. Burgemeester Anneke Raven is tijdens het eerste spel op 10 en 17 juni voorzitter.

De spelen worden begeleid door een moderator van ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.

Zelf politiek ervaren

De provincie Overijssel en ProDemos vinden het belangrijk om (jonge) inwoners meer te betrekken bij de democratie en hen zelf te laten ervaren hoe politieke beslissingen worden genomen. Hiervoor hebben zij samen het Democratiespel ontwikkeld. Een Democratiespel kan zowel in het provinciehuis
in Zwolle als in gemeentehuizen worden gespeeld.

Ook de gemeente Hellendoorn en CSG Reggesteyn willen jongeren graag betrekken bij de lokale democratie. Zij organiseren samen met het jongerenwerk van Stichting De Welle jaarlijks de Democratiedagen. Deze dagen vinden plaats in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.

Democratie onder schooltijd

De provincie Overijssel besteedt extra aandacht aan jongeren vanaf 15 jaar met de bedoeling om hen meer te betrekken bij de democratie. Met het project (Jong) Overijssel doet mee! bereikt de provincie Overijssel jaarlijks meer dan 4.500 jongeren persoonlijk via gastlessen, Democratiespelen,
Statenspelen, de Jongerenraad Overijssel en debatbijeenkomsten zoals de Overijssel Debat Award.

Meer informatie

www.jongoverijssel.nl www.prodemos.nl www.hellendoorn.nl www.reggesteyn.nl

Logo Provincie OverijsselLogo ProDemos Logo gemeente HellendoornLogo Reggesteyn