Start uitvoering aanleg vispassage Collse watermolen


9 juni 2015 Medio juni start Waterschap De Dommel met de aanleg van een vispassage bij de stuw vlakbij de Collse watermolen (bij de Collseweg in Eindhoven). Deze zorgt ervoor dat vissen de stuw stroomopwaarts en zonder hindernissen kunnen passeren. Hierdoor wordt het leefgebied van de vissen
vergroot. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers B.V. De directievoering en toezicht is in handen van adviesbureau Kragten. De planning is dat de werkzaamheden in oktober 2015 worden afgerond.

De aanleg van deze vispassage maakt onderdeel uit van het project `Herinrichting Beekdal Kleine Dommel, Eindhoven-Nuenen'. Het gaat naast de aanleg van de vispassage om de vorig jaar gerealiseerde aanleg van de Natte Natuurparel Urkhovense Zegge inclusief 2,2 km aan beekherstel bij de Kleine
Dommel. Door deze werkzaamheden uit te voeren, wordt de beek aantrekkelijker gemaakt voor flora en fauna.

Locatie Collse WatermolenAanleg vispassage

De vispassage is niet gelijktijdig aangelegd met de werkzaamheden aan de Kleine Dommel en de natte natuurparel. Dit heeft te maken met de benodigde aanpassingen aan de stuw op het moleneiland. Dit heeft meer tijd gevraagd dan vooraf werd voorzien.

De vispassage bestaat uit een langgerekte bak met tussenschotten. In deze tussenschotten zijn verticale sleuven aangebracht. Deze lopen van de bodem tot aan de bovenzijde van de vispassage. De vissen kunnen daardoor op hun voorkeursdiepte door de vispassage zwemmen.

Werkzaamheden

De komende maanden is de Collse Watermolen een echte bouwplaats met hijskranen, betonmixers en een noodbrug. Het terrein is daarom gedeeltelijk afgesloten. De Collse Watermolen zelf is echter wel open voor recreanten en blijft gewoon in bedrijf.