Eikenprocessierups aangetroffen in Wijdemeren


De eikenprocessierups is aangetroffen op de Noordereinde en Zuidereinde in 's-Graveland. De getroffen bomen zijn gemarkeerd met een lint . De nesten van de eikenprocessierups worden door een specialistisch bedrijf weggezogen.
Eikenprocessierups aangetroffen in Wijdemeren
Afgezette bomen

Door de zachte winter zijn de eerste rupsen al in april uit hun eitjes gekropen op verschillende plekken in Nederland. Specialisten houden de eiken in de gaten en kijken wanneer de rupsen uit de eitjes komen. Op 22 april zijn er geen rupsen aangetroffen. Ook drie weken daarna, op 13
mei, zijn geen rupsen aangetroffen. De specialisten gaan nu regelmatig de eiken langs in de gemeente. Bij het aantreffen van rupsen worden de nesten weggezogen door een specialistisch bedrijf.

Melden bij gemeente

Ziet u de komende weken een nest met eikenprocessierupsen? Meld dit bij de gemeente via telefoonnummer: 14 035. Het is belangrijk nauwkeurig de locatie van de boom door te geven.

Bestrijden verplicht in risicogebied

Het college heeft een gebied aangewezen, waarbinnen eigenaren van eiken gevraagd is de eikenprocessierups te bestrijden. Dit risicogebied omvat:
- de bebouwde kommen;
- sportcomplexen;
- (verblijfs)recreatieterreinen en jachthavens;
- verbindende wegen en fietspaden.

Gereduceerd tarief

Particulieren met eiken met processierupsen binnen het aangewezen risicogebied, kunnen zich voor bestrijding bij de gemeente aanmelden. De gemeente controleert dan of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat. Is dat het geval, dan kunt u via de gemeente tegen sterk gereduceerd tarief de
rupsen laten bestrijden. De kosten hiervan zijn EUR 125,- excl. BTW per eikenboom. Bel voor meer informatie met de gemeente via telefoonnummer: 14 035.

Jeuk, roodheid en pijn?

Na aanraking met rupsen of brandharen kunt u het best huid of ogen afspoelen met water. Vermijd wrijven en krabben zoveel mogelijk (ook bij huisdieren). Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een zachte creme met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Neem bij ernstige klachten
contact op met uw huisarts of GGD via telefoonnummer: (035) 69 26 222.