Jelgersmalezing: Naar een toekomstbestendige zorg voor eetstoornissen

Categorie : lezing

Datum : 9 juni 2015

Tijdstip : 16:15 - 17:30 uur

Lokatie : LUMC, Collegezaal 4

Organisator : Afdeling Psychiatrie LUMC en Rivierduinen

Omschrijving

Spreker:

Prof.dr. Eric van Furth, klinisch psycholoog

Bijzonder hoogleraar eetstoornissen Leids Universitair Medisch Centrum

De afgelopen decennia zijn de collectieve uitgaven voor de zorg flink gegroeid. Dit is toe te schrijven aan de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en technologische ontwikkelingen. Bij voortzetting van de huidige stijging van de zorguitgaven is deze bijna drie keer zo hoog als de geraamde toekomstige groei van de totale economie. Een dergelijke groei soupeert nagenoeg alle collectieve groeiruimte op en is zowel op de middellange als de lange termijn onhoudbaar.

Ook de uitgaven voor de ggz groeiden het afgelopen decennium met 140%. Elk jaar komen er 10% meer patienten bij in de ggz, terwijl de prevalentie van psychiatrische stoornissen nagenoeg gelijk gebleven is in de afgelopen 10 jaar. In vergelijking met andere Europese landen geeft Nederland relatief veel geld uit aan de ggz. Het kabinet Rutte heeft een rem gezet op de groei in de collectieve uitgaven voor de zorg, ook in de ggz. Dit overheidsbeleid en de markwerking zorgen er voor dat de ggz te maken heeft met een forse krimp in prijs en volume. Daarnaast wordt de ggz geconfronteerd met verschillende transities en transformaties (Jeugdzorg, AWBZ en WMO). De transitie Jeugdzorg is voor jeugdige patienten met een eetstoornis wellicht de belangrijkste.

De veelheid aan verandering in de externe wereld vragen om een slagvaardige, flexibele en innovatieve ggz die, waar mogelijk, de regie neemt om toekomstbestendige zorg voor mensen met een psychiatrische stoornis te organiseren. In 2008 heeft Centrum Eetstoornissen Ursula, onderdeel van Rivierduinen, een stepped care disease management model omarmt. Dit heeft geleidt tot een andere visie op de zorg voor mensen met een eetstoornis. Als resultante van deze visie is CEU gereorganiseerd in zorgpaden, zijn een aantal e-health interventies ontwikkeld (Proud2Bme, Featback) en is een netwerk experiment gestart dat vroegdetectie nastreeft (Deskundigen Netwerk Zoetermeer). In deze voordracht zullen naast de problemen ook een aantal oplossingsrichtingen worden besproken aan de hand van de ontwikkelingen bij Centrum Eetstoornissen Ursula.

Meer informatie

www.jelgersmalezingen.nl