Actuele denkers: Martin Buber | met filosofen Victor Kal en Inigo Bocken (Lezing)

Actuele denkers: Martin Buber | met filosofen Victor Kal en Inigo Bocken (Lezing)

Datum dinsdag 9 juni 2015

Tijd 19:30 tot 21:00

Locatie Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen

Organisator Soeterbeeck Programma

Spreker Victor Kal en Inigo Bocken

Beschrijving

Agendaitem_buber-BASELINE

iNSCHRIJVEN-BUTTON

Wat kunnen wij leren van de Duits-joodse filosoof Martin Buber (1878 - 1965)?

Buber was een van de belangrijkste religieuze denkers van zijn tijd. In zijn bekendste werk, Ik en Jij (verschenen in 1923) deed hij al een poging om het denken in termen van individualiteit te doorbreken.

Volgens Buber gaat het niet om het ik maar om de relatie, zowel tussen mensen onderling als tussen mens en God. "Ik heb geen leer, ik voer een gesprek", was de levenshouding van Buber. Zijn leven en werk draaiden om de dialoog, die volgens hem veel meer was dan alleen verbale communicatie: "Alle werkelijke leven is ontmoeting."

Wat kunnen wij, in tijden die nog veel individualistischer zijn dan die van Buber, leren van zijn filosofie van de dialoog?

Op 13 juni is het vijftig jaar geleden dat deze religiefilosoof, pedagoog, politiek denker en activist overleed.

youtube

Victor Kal, hoofddocent wijsbegeerte aan de UvA met bijzondere interesse in de joodse filosofie, houdt een inleidende lezing over Bubers persoon, leven en werk. Daarin legt hij bijzondere nadruk op het centrale thema uit Ik en Jij. Victor Kal schreef o.a. De joodse religie in de moderne wijsbegeerte. Van Spinoza tot Derrida (Kampen 2000).

Na zijn lezing gaat Victor Kal in gesprek met Inigo Bocken over een mogelijke actualisering van Bubers denken. Inigo Bocken is filosoof en directeur van het Titus Brandsma Instituut voor spiritualiteit. Hij vertaalde Bubers werk De geschiedenis van het moderne individu, dat de basis vormde voor Ik en Jij. Carli Coenen, promovendus Filosofie aan de Open Universiteit en docent aan de Radboud Universiteit, is gespreksleider.

"Het heeft geen zin Buber te bestuderen zonder open te staan voor verandering." Martin Buber Gesellschaft

Deelname

EUR 5,- | medewerkers en Vrienden van de RU EUR 4,- | studenten, scholieren en Soeterbeeck-abonnees gratis iNSCHRIJVEN-BUTTON