Groene kaart op het WK Nederland


Fairplay staat hoog in het vaandel voor multicultureel voetbalfestival.

AMSTEDAM, 20150609 -- Het WK Nederland speelt zich komend weekend weer af in Amsterdam. Het is een WK Voetbal met Landenteams, bestaande uit mensen die in Nederland wonen, maar het land representeren waar zij of hun ouders geboren zijn. Dit jaar wordt de 15e editie georganiseerd, in die 15 jaar heeft de organisatie veel ontwikkeling doorgemaakt. Zo kwamen zij in 2013 met de Groene kaart.

Sinds het toernooi in 2013 werkt de organisatie met drie kaarten in plaats van de bekende gele en rode kaarten. De groene kaart staat voor een waarschuwing dat de grens van de scheidsrechter bereikt is. Daar waar de scheidsrechter normaal gesproken alleen iets tegen de speler zegt maken we deze waarschuwing nu zichtbaar voor alle andere spelers en het publiek. Ook de coach ziet zijn speler deze waarschuwing krijgen en kan hier actie op ondernemen, door hem of haar bijvoorbeeld even te laten afkoelen langs de kant.

Voor de scheidsrechters was het wel even wennen. Het vergt een complete verandering van het gedrag op het veld. Maar het resultaat is verbluffend. “Sinds 2013 zien wij een enorme daling in het aantal gele en rode kaarten. Deze kaarten hebben natuurlijk een direct gevolg. De spelers die een groene kaart krijgen kennen de gevolgen. De bondscoaches staan op één lijn met de organisatie en handelen hier dus ook naar richting hun spelers. Het gebeurt regelmatig dat een speler na het krijgen van een groene kaart gewisseld wordt. Dit is een goede ontwikkeling in het voetbal. Verandering werkt blijkbaar.” Aldus Dennis Berk, één van de organisatoren.

Een tweede groene kaart komt in principe niet voor, maar staat voor een gele kaart. En een gele kaart houdt in dat deze speler 5 minuten aan de kant moet zitten. Een forse straf in wedstrijden van 2 keer 20 minuten. Twee keer geel is zoals overal rood, waarna je de volgende wedstrijd niet mag mee doen.

Uiteraard draait het hier om respect op het voetbalveld. Fair Play staat hoog in het vaandel. Alle teams worden hier tijdens het toernooi in beoordeeld, uiteindelijk wordt aan het einde van het toernooi de Fair Play prijs uitgereikt“ Misschien wel de belangrijkste prijs van dit toernooi.” Geeft Vadym Zellner, festival Directeur te kennen. Hoe dit wordt beoordeeld? Onder andere door het aantal gekregen groene, gele en rode kaarten.

In 2015 wordt in Amsterdam alweer voor de 15e keer het voetbalfestival WK Nederland georganiseerd. Wat in 2001 begon als een leuk toernooitje in Amsterdam is uitgegroeid tot een festival met nationale allure.





WK Nederland