Laatste vracht zand voor strand Julianadorp en Den Helder

Badplaatsen weer goed beschermd tegen zee
Vandaag brengt Rijkswaterstaat de laatste vracht zand aan op het strand van Julianadorp en Den Helder. Hiermee is de kust versterkt met 1 miljoen kubieke meter zand, waardoor beide badplaatsen weer goed beschermd zijn tegen de zee.

Omdat het strand nu tijdelijk breder is profiteren ook natuur, toerisme en recreatie hiervan. De werkzaamheden tussen strandslag Huisduinen en strandslag Julianadorp begonnen op 16 mei en zijn zoals gepland op 10 juni afgerond.

100 scheepsladingen zand

De 1 miljoen kubieke meter zand is door baggerschepen op daarvoor bestemde plekken op de Noordzee opgezogen. Om het zand op het strand te krijgen, is het baggerschip 100 keer aangesloten op de persleiding die het zand vanuit het laadruim op het strand spoot. Bulldozers verspreidden het zand vervolgens over de kust. De komende weken voert de aannemer het materieel, dat afgelopen weken bij de kustversterking is gebruikt, weer af.

Kustonderhoud

De werkzaamheden bij Julianadorp en Den Helder maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Kijk voor meer informatie op de pagina Kustonderhoud of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis bereikbaar op werkdagen van 07.00 - 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 - 18.30 uur).