Twee beroepen: tracebesluit A1 Apeldoorn-Zuid - Beekbergen naar Raad van State

Er zijn twee beroepen ingediend tegen de plannen van Rijkswaterstaat om de A1 tussen Apeldoorn-Zuid en knooppunt Beekbergen te verbreden. De plannen voor de verbreding staan in het tracebesluit dat de minister van Infrastructuur en Milieu in april heeft getekend.

Verbetering doorstroming

In het tracebesluit is vastgelegd dat het A1 traject Apeldoorn-Zuid - Beekbergen tussen 2016-2017 wordt verbreed met extra rijbanen tussen de in- en uitvoegstroken. In het knooppunt Beekbergen wordt een viaduct aangelegd voor het verkeer vanuit Deventer richting Arnhem. De drukte op de A1 vormt al jaren een knelpunt in de spits. Met deze maatregel verbetert de doorstroming van het verkeer op de A1 ter hoogte van Apeldoorn aanzienlijk.

Geluid

Het tracebesluit heeft zes weken ter inzage gelegen om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen in beroep te gaan tegen dit besluit bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er zijn twee belanghebbenden die dat gedaan hebben. De belangrijkste punten die door de belanghebbenden zijn aangedragen, gaan over het geluidsonderzoek, extra maatregelen voor geluid en over onderzoek naar luchtkwaliteit.

Procedure

De Raad van State gaat de komende periode toetsen of de ingediende beroepen aan de vooraf gestelde voorwaarden voldoen. Als dat het geval is, worden de beroepen in behandeling genomen. Het is de bedoeling dat de Raad van State binnen een half jaar een uitspraak doet over de beroepen op het tracebesluit. In de uitspraak staat of het beroep gegrond of ongegrond is. Vervolgens gaat Rijkswaterstaat beoordelen wat dit betekent voor het tracebesluit en of de weg zoals gepland kan worden verbreed, eventueel met aanvullende voorwaarden.