VN kinderrechtencomité bezorgd over ADHD en overmedicatie


10 juni verscheen het eindrapport over de situatie van de kinderrechten in Nederland van het kinderrechtencomité van de VN, met daarin een paragraaf over ADHD.

GENEVE Zwitserland, 20150610 -- De UN Committee for the Right of the Child (UNCRC) in Genève licht jaarlijks een aantal landen door op het gebied van kinderrechten. Dit jaar was Nederland aan de beurt. Naast zaken zoals asielzoekerskinderen, jeugdstrafrecht en onderwijs was ook ADHD en ADHD-medicatie een punt van aandacht. In het eindverslag dat 10 juni werd gepubliceerd wordt gesteld dat de UN CRC zeer bezorgd is over het hoge aantal ADHD diagnoses en het aantal kinderen dat hiervoor medicatie gebruikt.

De UN CRC verkrijgt haar informatie onder andere van diverse NGO’s (niet-gouvernementele instellingen), waaronder de stichting Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM), die een rapport opstelde over de ADHD epidemie in Nederland en het hoge percentage kinderen dat ADHD-medicatie slikt (4,5%). Het middel Ritalin valt onder de Opiumwet en wordt wel aangeduid met de term kiddie cocaïne (kinder cocaïne). Naar aanleiding van het eindrapport van de UNCRC schrijft het NCRM een brief naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om aan te dringen op adequate maatregelen.

De stichting, opgericht vanuit de Scientology kerk Amsterdam, voelt zich met de uitspraak van de UNCRC gesterkt in haar jarenlange actie tegen de toenemende invloed van psychiatrische diagnoses op de samenleving en met name op het gebied van kinderen. De stichting concludeert dat “ADHD-overmedicatie zich blijkbaar binnen het domein van (overtreding van) kinderrechten bevindt”.

NCRM benadrukt dat bij herziening van de behandelingsrichtlijnen zorgvuldig gekeken moet worden naar de invloed van farmaceutische belangen op psychiatrisch onderzoek, opleiding en op het proces dat leidde tot de samenstelling van het psychiatrisch handboek DSM en de toepassing daarvan in de gezondheidszorg.
 
Paragraaf uit eindrapport van de UNCRC, 10 juni 2015:
Mental health
44. The Committee is seriously concerned about
(a) The  reports  that  the  number  of  children  diagnosed  with  Attention  Deficit
Hyperactivity  Disorder  (ADHD)  and  Attention  Deficit  Disorder  (ADD)  has  significantly increased;
(b) Overmedication  of  children  with  ADHD  and  ADD  diagnosis  with  psycho-stimulant drugs, most of which have serious side-effects;
(c) Reports  of  wrongful  diagnosis  of  children  with  ADHD  or  ADD  and,  their unnecessary medical treatment; and
45. The Committee urges the State party to
(a) Ensure  that diagnosis of children with ADHD and ADD are thoroughly
examined;
(b) Provide children diagnosed with ADHD and ADD and their parents and guardians  with  all  necessary  information  about  medical  treatment  and  its  possible side effects as well as consider non-medical treatment alternatives;
Undertake  a  study  on  the  root  causes  of  the  significant  increase  in  the  ADHD and ADD
(c) diagnoses and on the effectiveness of the non-medical treatment of these diseases
 
Referenties:
 
Eindverslag van de behandeling van Nederland bij de UN CRC:
http://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRC/Shared%20Documents/NLD/INT_CRC_COC_NLD_20805_E.pdf





stichting NCRM