Alleenstaande ouderenkorting bij inkomstenbelasting


woensdag, 10 juni 2015

Alleenstaande ouderenkorting bij inkomstenbelasting Dit jaar is het mogelijk om bij de belastingaangifte alleenstaande ouderenkorting aan te vragen voor iemand die de AOW voor een alleenstaande niet ontvangt, maar daar wel recht op heeft. Dit geldt bijvoorbeeld als uw echtgenoot of echtgenote
is opgenomen in een verpleeghuis.

In het aangifteprogramma IB 2014 is voor het eerst de mogelijkheid opgenomen de alleenstaande ouderenkorting aan te vragen voor een persoon die de AOW voor een alleenstaande niet ontvangt, maar daar wel recht op heeft.

De aanvraag van de korting is vooral van belang bij de verpleeghuissituatie waarbij een van de echtgenoten is opgenomen in een verpleeghuis en daar ook is ingeschreven in de administratie (GBA) van de betreffende gemeente, het recht is geldig m.i.v. het jaar van inschrijving in de GBA.

Hoe zit dit wettelijk?
In art. 1 lid 3 letter b van de AOW wordt als ongehuwde mede aangemerkt degene die duurzaam gescheiden leeft van de persoon met wie hij gehuwd is. Ook heeft het Hof Den Bosch op 21 juli 2005 bevestigd dat het recht hebben op een AOW uitkering voor ongehuwden voldoende is om recht te hebben
op de alleenstaande ouderenkorting. De reden waarom de uitkering niet is aangevraagd is niet van belang.

Met terugwerkende kracht
In 2015 is het nog mogelijk om over de jaren 2010 t/m 2014 alsnog deze korting aan te vragen d.m.v. een verzoekschrift aan de belastingdienst. Deze korting geldt dan voor beide echtgenoten en dient per belastingjaar en per persoon te worden aangevraagd.

Deze tip is tot stand gekomen via de Belastingservice van de gezamenlijke ouderenbonden.

- Verzoekschrift belastingdienst
Het concept-verzoekschrift is hier te downloaden.

Bookmark and Share