Eerlijke verdeling ontwikkelingsruimte bij Natura 2000-gebieden


10 juni 2015 - Nieuwsartikel

Met ingang van 1 juli 2015 wordt het weer mogelijk economische activiteiten te ondernemen in de omgeving van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.

Op die datum treedt naar verwachting de landelijke stikstofaanpak, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), in werking.
Met de PAS ontstaat ruimte voor nieuwe economische activiteiten: ontwikkelingsruimte. Of voor die activiteiten een vergunning nodig is, hangt af van de stikstofneerslag op de Natura 2000-gebieden. Die wordt uitgedrukt in mol (=14 gram) per hectare.

Ontwikkelingsruimte

De ontwikkelingsruimte - de toegestane toename in stikstofneerslag - die beschikbaar komt, is onderverdeeld in twee segmenten. Het eerste segment is beschikbaar voor projecten van groot maatschappelijk belang, bijvoorbeeld de aanleg van wegen. Van deze projecten is een lijst beschikbaar.

Regels voor uitbreiding

In het tweede segment vallen nieuwe economische activiteiten. In de praktijk gaat het vaak om uitbreidingen of nieuwe vestigingen van veehouders. De provincies hebben gezamenlijk regels vastgesteld voor de toedeling van ontwikkelingsruimte in dit segment.
Uitgangspunten zijn:

* Een bedrijf kan maximaal 3 mol ontwikkelingsruimte per hectare krijgen.
* Als een vergunning is verleend, moet de ruimte binnen 2 jaar daadwerkelijk zijn benut. Zo niet, dan kan de provincie de vergunning intrekken.
* Vergunningen worden verleend volgens het principe `wie het eerst komt, het eerst maalt'.

De provincie verwacht dat er voldoende ontwikkelingsruimte is om te voorzien in de behoefte. De regels zijn vastgesteld voor de eerste PAS-periode (6 jaar) en zijn gebaseerd op de uitgangspunten die zijn opgenomen in de PAS.

Wilt u een vergunning aanvragen?

Als de PAS in werking is getreden, is het een stuk eenvoudiger om een vergunning te verkrijgen voor initiatieven die gepaard gaan met een stikstoftoename. U hoeft bijvoorbeeld zelf geen ecologisch onderzoek meer te laten uitvoeren. De benodigde ecologische onderbouwing (natuurtoets) van de
effecten van de stikstoftoename kunt u geven met behulp van een rekenmodel dat voor de PAS is ontwikkeld. Als u uw gegevens invoert in dit rekeninstrument, Aerius, ziet u snel of voor uw initiatief een vergunning en dus ontwikkelingsruimte nodig is. In sommige gevallen is geen vergunning
vereist, maar kunt u volstaan met een melding. Meer informatie over het invoeren van gegevens vindt u binnenkort op deze website.

Meer informatie over het rekeninstrument is te vinden op www.aerius.nl en op http://pas.natura2000.nl.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel