Start opruimen weesfietsen op hotspots in Den Haag


Start opruimen weesfietsen op hotspots in Den Haag

Gepubliceerd:
10 juni 2015

Laatste wijziging:
10 juni 2015

Vanaf deze maand gaat de gemeente stapsgewijs weesfietsen opruimen in de stad. Na de succesvolle opruimacties in het Regentessekwartier in 2013 en 2014, zijn er de afgelopen periode voorbereidende maatregelen genomen om de aanpak van weesfietsen verder in de stad uit te breiden.

Uit een inventarisatie van alle stadsdelen blijkt dat het weesfietsenprobleem in de praktijk niet in alle buurten in dezelfde mate speelt. Daarom richt de aanpak zich in eerste instantie op 'hotspots': een wijk of buurt waar in een jaar de meeste meldingen binnenkomen over weesfietsen. Vooral
het Regentessekwartier en het Zeeheldenkwartier hebben veel last van weesfietsen. De opruimacties worden op deze hotspots herhaald, zodat ook op de lange termijn de fietsenoverlast beperkt blijft. Deze gebiedsgerichte aanpak wordt op maat uitgewerkt en kost veel mankracht en opslagcapaciteit.
Om dat structureel goed te organiseren, wordt de aanpak stapsgewijs uitgevoerd.

Deze week gaat de gemeente in het Regentessekwartier weer aan de slag met het labelen van weesfietsen. Recente tellingen laten zien dat er in dit gebied weer 400 ongebruikte fietsen staan. Daarna is het Zeeheldenkwartier aan de beurt. De fietsen krijgen eerst een markering, die breekt als er
met de fiets wordt gereden. Fietsen waarvan de markering na vier weken niet is verbroken, krijgen een paars label. Staan die fietsen er na twee dagen nog, worden ze afgevoerd naar Fietsdepot Haaglanden. Afgevoerde fietsen kunnen binnen zes weken tegen betaling worden opgehaald bij het depot.