Jaarverslag Adviescommissie Afgesloten Strafzaken


Den Haag ,

Pagina-inhoud
De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.

De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.
Bij een veroordeling voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van twaalf jaar of meer waarbij de rechtsorde ernstig is geschokt, kan een advocaat de procureur-generaal vragen nader onderzoek te laten doen naar een mogelijke grond voor herziening van de zaak. Als er voldoende
aanwijzingen zijn voor het bestaan van een grond tot herziening en het gevraagde onderzoek noodzakelijk is voor het aantonen daarvan kan de procureur-generaal advies vragen aan de ACAS.
Bij een veroordeling tot een gevangenisstraf van zes jaar of meer is de procureur-generaal verplicht de ACAS om advies te vragen.

Het jaarverslag 2014 van de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken.