Waterschap presenteert bestuursprogramma: Zeeuws en betaalbaar


Komende 4 jaar voor 240 miljoen investeringen in Zeeland, matige lastenontwikkeling



Het Bestuursprogramma van het nieuwe dagelijks bestuur van het waterschap is gereed. Formateur van het dagelijks bestuur Denis Steijaert is blij. `Allereerst is het samenstellen ervan snel verlopen. Het is een breed programma: niet alleen zijn de verkiezingsbeloften uit het coalitieakkoord
(CDA, SGP, Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen en de categorieen bedrijven en ongebouwd) erin opgenomen. Het mooie en unieke van dit programma is dat ook rekening gehouden wordt met de wensen van de overige partijen in de algemene vergadering, die niet deelnemen aan de coalitie." Op 2 juli
staat de vaststelling van het Bestuursprogramma op de agenda van de algemene vergadering.

Het Bestuursprogramma vertelt de Zeeuwse kiezer welke koers het waterschap de komende vier jaar vaart. Steijaert: "We zijn erin geslaagd om ook op de langere termijn een balans te vinden tussen een gematigde ontwikkeling van de waterschapstarieven (2 tot 2,5%) en de uitvoering van de
waterschapstaken. De komende vier jaar investeert het waterschap maar liefst 240 miljoen euro in Zeeland. Ook de financiele robuustheid van het waterschap is geborgd. Dit bestuursakkoord neemt geen hypotheek op de toekomst."

Het Bestuursprogramma zet in op het zoeken naar manieren om het werk optimaal, efficient en effectief uit te voeren. Daarnaast heeft het bestuur oog voor vernieuwing, innovatie en duurzaamheid. De financiele robuustheid zorgt ervoor dat de uitvoering van de taken betaalbaar is voor de Zeeuwen.
Door ook in te zetten op meer zichtbaarheid, laat het bestuur aan de Zeeuwse samenleving zien wat de taken van Scheldestromen zijn en vergroot het de betrokkenheid met de inwoners van Zeeland. Deze randvoorwaarden zorgen ervoor dat het waterschap zijn taken nu en in de toekomst kwalitatief
goed kan blijven uitvoeren tegen een betaalbare prijs. Een uitstekende basis voor een zelfstandig Zeeuws waterschap.

De belangrijkste speerpunten uit het Bestuursprogramma 2015-2019 zijn:

* Inwoners, recreanten en bedrijven zijn veilig achter de Zeeuwse dijken.
* Goede balans tussen ambitie en lastendruk voor burgers en bedrijven op de lange termijn.
* Financieel robuust waterschap.
* Slimmer, beter, efficienter en innovatiever werken.
* Planvorming Waterbeheer is in 2020 afgerond.
* Uitvoeren van veel investeringen voor Waterbeheer 21e eeuw (WB21), Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime (GGOR) en Kaderrichtlijn Water (KRW).
* Extra aandacht voor zoet water/verzilting.
* Veilige wegen en fietspaden met aandacht voor van en naar school fietsende kinderen.
* Waterschap Scheldestromen beheert 335 km fietspaden en ook de buitendijkse onderhoudswegen. Dankzij de inspanningen van het waterschap kan hier goed worden gefietst.
* In standhouden en waar mogelijk verbeteren van een duurzaam cultuurlandschap op het gebied van beplanting.
* Rioolwaterzuiveringen moeten zoveel mogelijk gaan functioneren als energiefabrieken en leveren dus energie op. Het beleid is erop gericht om grondstoffen terug te winnen uit afvalwater. Hierbij heeft het waterschap aandacht voor de gehele keten; van rioolput tot en met de slibverbranding.
* Werken aan innovatie met experimenteerruimte voor het bedrijfsleven waardoor kosten worden bespaard, duurzaamheid wordt bevorderd en kennis wordt vergroot. Waterschap Scheldestromen beschikt al over veel kennis en ervaring op het gebied van innovatie die is geborgd in de organisatie.
Hierop wordt verder gebouwd.
* Optimale samenwerking in Zeeland waarbij het waterschap oog heeft voor de schaal en maat van onze provincie. Waterschap Scheldestromen zal zijn verantwoordelijkheid nemen om vanuit het grondvlak van de organisatie mee te bouwen aan deze samenwerking.
* De leden van de algemene vergadering hechten veel waarde aan het vergroten van rol als ambassadeur van het waterschap. Dit om de bekendheid van de Zeeuwen met het waterschapswerk te vergroten.
* De algemene vergadering van het waterschap hecht aan recreatiemogelijkheden in Zeeland, bijvoorbeeld door het verzorgen van fietsmogelijkheden op werkwegen langs waterkeringen (sluitende fietsinfrastructuur).
* Behoud van cultuurhistorische objecten in Zeeland, zoals paalhoofden aan de kust.

Op 18 maart jl. vonden de waterschapsverkiezingen plaats. Op 1 april kwam een coalitieakkoord tot stand en werd het nieuwe dagelijks bestuur gepresenteerd. Dit bestaat uit Denis Steijaert (CDA) Gert van Kralingen (SGP), Rian de Feijter-de Feijter (Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen), Luc
Mangnus (ongebouwd) en Bert de Smet (bedrijven). Het vandaag gepresenteerde bestuursprogramma is het vervolg op het coalitieakkoord.