Bericht Rijkswaterstaat over kortsluiting in Velsertunnel


zaterdag, 6 juni 2015

door: Rijkswaterstaat

Afgelopen vrijdagochtend was er een kortsluiting in de Velsertunnel waardoor de hoogtedetectie, slagbomen, verkeerslichten en camera's niet meer werkten. De oostelijke tunnelbuis (zuid-noord) is toen om veiligheidsredenen afgesloten.

Als er een tunnelbuis beschikbaar is, stellen we die normaliter beschikbaar voor verkeer dat naar het noorden rijdt. Verkeer naar het zuiden, bijvoorbeeld vanuit Beverwijk, rijdt dan via de calamiteitenbogen naar de Wijkertunnel. Omdat alle systemen die te maken hebben met de verkeersregeling
(verkeerslichten, slagbomen, hoogtedetectie, camera) het niet deden, was dit vrijdag niet mogelijk. Deze systemen zijn nodig om de tunnel veilig open te hebben.

We beseffen dat dit voor veel mensen tot grote hinder leidde. De situatie van afgelopen vrijdag is niet de situatie die u tijdens de 9 maanden renovatie van de Velsertunnel kunt verwachten. De permanente openstelling van de calamiteitenbogen zorgt er dan voor dat verkeer dat in zuidelijke
richting over het Noordzijkanaal wil, snel de Wijkertunnel bereikt. Nog aan te leggen keerlussen maken dat verkeer dat in noordelijke richting rijdt ook snel de Wijkertunnel kan bereiken. De hinder blijft dan beperkt tot de omrijtijd en gemiddeld tien minuten extra in de spits.