Keuzes maken


Bij het aantreden van het huidige college van B&W, in mei vorig jaar, werd al bekend dat Haaksbergen de komende jaren flink zal moeten bezuinigen, ook op het aantal medewerkers. Inmiddels zijn we een jaar verder. Hoe staat de bezuiniging ervoor? Wat gaat er op dat vlak de komende tijd nog
gebeuren en wat gaan inwoners daarvan merken? Wethouder P&O Peter van Vlaanderen over te ruime jassen, wettelijke taken en keuzes maken.

Als raadslid van Leefbaar Haaksbergen riep voormalig LH-fractievoorzitter Peter van Vlaanderen al vaker dat er op de personele organisatie in Haaksbergen volgens hem best bezuinigd zou kunnen worden. "Dat klopt", beaamt Van Vlaanderen. "En kennelijk hadden we toen al gelijk, want nu blijkt ook
daadwerkelijk dat Haaksbergen vergeleken met soortgelijke gemeenten te ruim in haar jasje zit. Dit werd vorige maand nog eens bevestigd door de begrotingsscan van de provincie Overijssel."

Niet stilgezeten

Het college van B&W heeft volgens Van Vlaanderen het afgelopen jaar niet stilgezeten. "Zeker niet", aldus de wethouder. "We hebben vorig jaar afgesproken vooral te bezuinigen in de gemeentelijke bedrijfsvoering, in de openbare ruimte en op het gebied van ruimtelijke ordening en huisvesting. En
belofte maakt schuld. Op al die terreinen hebben we het afgelopen jaar al flink bespaard. Dat moest ook wel, omdat onze financiele positie ronduit slecht is. Nog slechter dan ons de afgelopen jaren als raadsleden was verteld."

Puin ruimen

Er bleek een financieel herstelplan van liefst 4,8 miljoen euro noodzakelijk om de begroting rond te krijgen. "Soms moet je puin ruimen om daarna weer iets moois te kunnen bouwen", vertelt Van Vlaanderen. "Van die 4,8 miljoen gaat het om liefst 2,1 miljoen aan bezuinigingen op personeel.
Concreet gaat het dan om ruim 33 volledige arbeidsplaatsen. Let wel, dan hebben we het over nog meer medewerkers, met een gezin, een hypotheek of andere verplichtingen. Dat realiseren we ons terdege."

Spoorboekje

Een groot deel van de bezuinigingen op personeel moet worden gerealiseerd door tijdelijke contracten niet te verlengen en oudere medewerkers eerder met pensioen te laten gaan. "Een deel hebben we vorig jaar al gerealiseerd. Dan gaat het om een structurele besparing van ruim twee ton. De
maatregelen die we verder al genomen hebben, die leveren niet meteen een besparing op, maar op iets langere termijn wel. Eind 2018 is die 2,1 miljoen euro bezuiniging op personeel een feit. Het spoorboekje voor die route daar naartoe is daar heel duidelijk in."

Minder taken

Minder personeel betekent ook minder taken, zo weet ook Van Vlaanderen. "Je kunt niet ongestraft snijden in het ambtenarenbestand. We gaan dus ook minder taken zelf uitvoeren. Taken die niet wettelijk verplicht zijn vervallen zo veel mogelijk. Inwoners, bedrijven en instellingen krijgen een
grotere rol bij de uitvoering van maatschappelijk relevante taken. Als het bedrijfsmatig en financieel aantrekkelijk is om taken elders te beleggen of samen te werken, dan gebeurt dat."

Keuzes maken

Uiteindelijk moet er dus 2,1 miljoen euro worden bezuinigd op het ambtelijk personeel en organisatie. Gaan inwoners, ondernemers en organisaties daar iets van merken? Van Vlaanderen: "Dat is wel zeker. Het is logisch dat, waar taken geschrapt worden, mensen dat gaan merken. Ook in onze
dienstverlening. We moeten nu eenmaal keuzes maken. Maar wat we doen, dat doen we goed. Daar kunnen de Haaksbergenaren zeker van zijn!"

Kadernota 2016

De Kadernota 2016, met daarin de bezuinigingen op personeel en organisatie, wordt op 11 september besproken in de gemeenteraad.



Wethouder Peter van Vlaanderen