Grote klap voor de werknemers bij IHC en een donkere dag voor de sch..


Grote klap voor de werknemers bij IHC en een donkere dag voor de scheepsbouw in Nederland!

Geplaatst op 10 juni 2015
[IMG]

Vandaag, 10 juni 2015, heeft de directie van Royal IHC haar plannen bekend gemaakt voor de toekomst van de werven in Nederland. Deze toekomst ziet er voor veel werknemers helaas niet goed uit. Een verlies van heel erg veel arbeidsplaatsen!

Net als de werknemers ongetwijfeld zijn wij enorm verrast door de grote en heftige ingreep die de werkgever voor ogen heeft!

Een verlies van bijna 20% van de banen van alle werknemers met een IHC contract en daarnaast het vrijwel volledig mogelijk afbouwen van de flexibele schil: bij elkaar zomaar 1400 arbeidsplaatsen. Voordat de Directie van IHC meent in te moeten grijpen, zo fors en zo snel, is voor De Unie een
grote teleurstelling.

Wij weten natuurlijk wel dat het in de offshore business op dit moment niet goed gaat, maar wij zetten wel onze vraagtekens met dit soort aantallen en het tempo waarin men een en ander meent uit te moeten voeren.

De komende tijd zullen wij samen met jullie ondernemingsraad grondig kijken naar de nut en de noodzaak van deze grote ingreep. Natuurlijk is de ondernemingsraad als eerste daar verantwoordelijk voor, maar wij kijken en beoordelen zeker mee.

Vorig jaar heeft de grootaandeelhouder van IHC in een gesprek met de bonden nog gezegd dat de scheepsbouw en de werkgelegenheid in de scheepsbouw van groot belang zijn. Wij willen binnenkort maar weer eens op de koffie om te horen hoe wij deze uitspraken op dit moment moeten zien?

Hoe nu verder:

Op 22 juni ontvangen de ondernemingsraad, De Unie en de overige vakorganisaties de formele adviesaanvraag van de directie. In die adviesaanvraag staan de volledige plannen uitgewerkt. Die gaan de ondernemingsraad en ook de bonden kritisch beoordelen.

Ook ontvangen wij dan een voorstel voor een Sociaal Plan. Dit voorstel gaan wij met de leden van de bonden, in welke vorm dan ook bespreken. Op een later moment gaan wij daar met de Directie over onderhandelen. Want het is duidelijk dat voor de mensen die vaak, na heel veel jaren, gedwongen
worden te vertrekken een fatsoenlijk sociaal plan klaar moet liggen.

Op 1 juli staat een eerste overleg gepland tussen bonden en directie. Daar zal vooral over de aangereikte stukken gesproken worden. Vooralsnog niet onderhandeld dus.

Vervolgens breekt de vakantieperiode aan. Een periode waarin nauwelijks voortgang zal zijn over het adviestraject en over het sociaal plan.

Dit betekent dat de onzekerheid over wie zijn/haar baan uiteindelijk kwijt zal raken langer gaat duren. Zeker tot na de vakantie! Dit is aan de ene kant niet goed. Maar gezien het tijdstip waarin de plannen bekend zijn geworden en de zorgvuldigheid die wij noodzakelijk achten om de plannen te
beoordelen een goed Sociaal Plan te kunnen afsluiten en jullie te kunnen raadplegen, is dit helaas onvermijdelijk.

Tot zover een eerste berichtgeving over het nieuws dat inhoudelijk niet als een volstrekte verrassing kwam, maar wel in de mate waarin nu ingegrepen gaat worden.

Voor meer informatie stuur een mail naar Marco Vallebella.



Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Metalektro
Geplaatst in: Actueel Nieuws