Prinses Laurentien opent nieuwe vleugel Max Planck Instituut

26 mei 2015

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent woensdag 10 juni in Nijmegen de nieuwe vleugel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek. Hier zijn bijna alle disciplines van taalonderzoek ondergebracht.

De nieuwe vleugel van het Max Planck Instituut biedt ruimte voor onderzoek naar genen en taal. Verschillende soorten onderzoek zijn daarbij van belang: van eyetracking, virtual reality tot EEG. Om bijvoorbeeld uit te zoeken wat een bepaald gen op celniveau betekent voor de ontwikkeling van het brein is de nieuwe vleugel uitgerust met laboratoria voor moleculaire biologie.

Het Max Planck Instituut begon in 1980 als een psycholinguistisch instituut in Nijmegen. Het maakt deel uit van het Duitse Max Planck Gesellschaft. In de loop der jaren vond er uiteenlopend taalonderzoek plaats naar onder andere taalverwerving bij kinderen en volwassenen, hoe het brein taal verwerkt, en hoe taal zich verhoudt tot het vermogen iets te leren en tot cultuur. Het Max Planck Instituut werkt nauw samen met het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit.

RVD, nr. 192