Lezing gedragsbioloog Frans de Waal

Lezing gedragsbioloog Frans de Waal

1 juni 2015

Op woensdag 10 juni geeft gedragsbioloog prof. dr. Frans de Waal een lezing aan de Universiteit Maastricht getiteld `War & Peace among the primates'. De lezing vindt plaats in het kader van de Eugene Dubois wisselleerstoel, die prof. De Waal sinds oktober vorig jaar bekleedt. Zie ook dit persbericht.

De Waal verhaalt in deze lezing over de evolutie van de moraal. Als de mens slecht doet wordt hij een dier genoemd, maar handelt de mens onbaatzuchtig dan schrijven we dit toe aan onze edele menselijke moraal en noemen het menselijk. Beide zijden echter zijn verbonden aan onze biologie. De Waal onderzoekt de dualiteit van de menselijke natuur door te kijken naar onze twee naaste verwanten van de primaten: de chimpansee en de bonobo. De chimpansee heeft een reputatie door zijn moorddadige karakter en hang naar macht, terwijl de bonobo de voorkeur geeft aan `make love, not war'. Beide apen staan even dicht bij ons. De laatste paar decennia hebben biologen het beeld van de mens gepopulariseerd als gedreven door zelfzuchtige genen; we doen alleen wat goed is voor onszelf. Maar sinds de crisis van 2008 is de toon van het maatschappelijk debat binnen de westerse samenleving veranderd. Zo ook binnen de biologie, zoals Frans de Waal kleurrijk zal illustreren in deze boeiende lezing.

De lezing (gratis toegankelijk) is Engelstalig en wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Stichting Eugene Dubois.

Meer informatie: www.maastrichtuniversity.nl/studiumgenerale