Andalus Voices gaat door met Malhoun Jazz

PERSBERICHT

Andalus Voices gaat door met Malhoun Jazz

10 juni Tolhuistuin | 12 juni De Meervaart | 13 juni Grounds

De derde concertreeks van Andalus Voices gaat op woensdag 10 juni van start en bespeelt de Tolhuistuin en de Meervaart in Amsterdam en het Rotterdamse Grounds. In ‘Malhoun Jazz’ treedt Sanaa Marahati (Casablanca, Marokko) samen met het Ahaddaf Quartet en het Amsterdams Andalusisch Orkest op. Marahati zingt malhoun: lange, mystieke levensliederen over liefde, spiritualiteit, macht en reizen die als melodieuze poëzie wordt gebracht, oorspronkelijk ontstaan in Andalusië.

Marahati is zeer populair onder Marokkaans-Joodse gemeenschappen en wordt beschouwd als muzikale bruggenbouwer tussen Arabische en Joodse muziek, die een diepgewortelde geschiedenis delen. Haar doel is om Joods-Andalusische gemeenschappen (cq. Sefardische joden) in Europese steden bekend te maken met malhoun-muziek.

In de geest van Zohra El Fassiya

Marahati wordt beschouwd als de natuurlijke opvolgster van de Joods-Marokkaanse malhoun-legende Zohra El Fassiya (1905-1994), de lievelingszangeres van de Marokkaanse koning en het volk. El Fassiya’s week af van de traditionele paden: ze opende de malhoun voor andere muziekstijlen, waaronder de chabi (volks). Storyteller Raphael Rodan vertelt tijdens ‘Malhoun Jazz’ korte verhalen over de erfenis van El Fassiya, dat Marahati inspireerde om de malhoun als subgenre van de Semitische Andalusische muziekstromingen te verfijnen.

‘Malhoun Jazz’ presenteert de malhoun-stijl in de geest van El Fassiya. Met behulp van de jazz-oriëntaalse muzikanten van Het Ahaddaf Quartet en hun vrije melodielijnen, overgangen en ritmes wordt een progressieve en nieuwe invulling gegeven aan de malhoun. Samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest verrijkt Marahati bovendien het Marokkaans Andalusisch repertoire met Hebreeuws-Arabische tongval/uitspraak, vergelijkbaar met het werk van rabbijn Haim Look en Abdessadaq Chekkara.

Speeldata:

Woensdag 10 juni - Tolhuistuin – Amsterdam – www.tolhuistuin.nl

Vrijdag 12 juni - de Meervaart – Amsterdam – www.meervaart.nl

Zaterdag 13 juni Grounds – Rotterdam – www.grounds.nu

Zie voor een volledig overzicht – www.andalusvoices.nl