Rijkswaterstaat en Ruimte voor de Rivier IJsseldelta geven uitleg over werkzaamheden

Informatiebijeenkomst in Wilsum

04-06-2015

Om de kans op overstromingen te verkleinen werkt Rijkswaterstaat en het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta aan verbetering van de hoogwaterveiligheid langs de IJssel in de regio Kampen-Zwolle. Om de bewoners te informeren over de komende werkzaamheden in de omgeving van Wilsum organiseren de aannemerscombinaties Courant en Isala Delta op woensdag 10 juni een informatieavond.

Datum: woensdag 10 juni 2015

Locatie: Verenigingsgebouw, Westenbergstraat 1, Wilsum

Tijd: Inloop om 19.00 uur, start 19.15 uur, einde 20:30 uur

Programma Stroomlijn

Combinatie Courant voert in opdracht van Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de begroeiing in de uiterwaarden van de IJssel. In de uiterwaarden kunnen begroeiing en ophopend vuil in struiken de doorstroming van water belemmeren. Dit veroorzaakt een hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Waar het water het hardst door de uiterwaarden stroomt, vormen bomen en struiken de grootste belemmering. Daarom gaan we de begroeiing op deze plekken verwijderen. Hierbij wordt zorgvuldig omgegaan met beschermde dieren en planten zoals bevers, broedvogels, monumentale bomen en beschermde heggen. Op dit moment vindt er onderzoek plaats en voert Courant gesprekken met de grondeigenaren waar mogelijk bomen en struiken verwijderd worden. Kijk voor meer informatie op de projectpagina Programma Stroomlijn.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Isala Delta voert in opdracht van Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta uit. De uitvoering van dit project bestaat onder andere uit het verlagen van het zomerbed van de IJssel, tussen de Molenbrug en de Eilandbrug bij Kampen. Tevens wordt een nieuwe waterverbinding, Het Reevediep, gerealiseerd tussen de IJssel en het Drontermeer. Beide maatregelen zijn samen nodig om tijdens extreem hoge waterstanden het water beter te kunnen afvoeren en daarmee overstromingen in de regio Kampen-Zwolle te voorkomen. In de uiterwaard Scherenwelle bij Wilsum wordt het oppervlakte kievietsbloemhooiland met zo'n 12 hectare uitgebreid, door aanpassing van het beheer. Isala Delta graaft ook een nieuwe geul in de uiterwaard. Het bestaande rietmoeras wordt verjongd door het lokaal af te plaggen. Isala Delta past de IJsbaan aan en op diverse plekken wordt de opslag van bomen en struiken verwijderd.

Samenwerken aan hoogwaterveiligheid

Programma Stroomlijn en Ruimte voor de Rivier leveren aanvullend aan elkaar een belangrijke bijdrage aan het beschermen van Nederland tegen overstromingen. Want het klimaat blijft onvoorspelbaar veranderen en ons land is kwetsbaar voor overstromingen. Dit betekent dat we blijvend moeten werken aan bescherming tegen hoogwater.