Kaakproblemen bij spieraandoeningen (Promotie)

Kaakproblemen bij spieraandoeningen (Promotie)

Datum woensdag 10 juni 2015

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw drs. H.W. van Bruggen

Promotor(es) De heer prof. dr. N.H.J. Creugers

Copromotor(es) Mevrouw dr. S.I. Kalaykova, De heer dr. M.H. Steenks (UMC Utrecht)

Subtitel Mandibular function in neuromuscular disorders

Beschrijving

Bij spieraandoeningen kunnen ook de spieren van het kauwstelsel betrokken zijn. Van Bruggen beschreef de klachten van het kauwstelsel bij Duchenne musculaire dystrofie (DMD) en spinale musculaire atrofie (SMA). Tevens keek ze naar de effectiviteit van een `kauwgomkauwtraining` voor mensen met DMD.

Bij SMA waren de voornaamste beperkingen de bewegingen van de onderkaak en de bijtkracht. Bij DMD was het kauwvermogen het meest beperkt. Van Bruggen raadt aan het kauwstelsel actief te houden door het aanpassen van het dieet zo lang mogelijk uit te stellen (mits dit medisch verantwoord is). Ook beschrijft ze een adviestraining voor zowel SMA als DMD. SMD-patienten kunnen het beste in de vroege fase van de ziekte beginnen met het rekken van de mondopening en het actief naar opzij en naar voren bewegen van de onderkaak. DMD-patienten kunnen het beste starten met een kauwtraining (lage intensiteit) gericht op het kauwvermogen zodra de patienten ervaren dat zij hun voedsel moeten aanpassen. Drie keer per dag kauwgom kauwen liet verbetering van het kauwvermogen zien.

Biografie

Willemijn van Bruggen (1961) studeerde Tandheelkunde aan het UMC Groningen waar zij in 1988 haar tandartsenexamen behaalde. Van 1989 tot en met 1999 werkte ze in Engeland. Naast de werkzaamheden als algemeen practicus en het behandelen van bijzondere zorggroepen in tehuizen volgde zij de opleiding Bijzondere tandheelkunde aan het Eastman Dental Institute in Londen. Terug in Nederland volgde zij de opleiding tot tandarts-gnatholoog in Utrecht waar zij in aanraking kwam met mensen met een spierziekte. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut RIHS. Sinds 2014 is Van Bruggen werkzaam als tandartsdocent in het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Noot voor de redactie

Contactpersoon Alleen voor media: Persvoorlichting Radboudumc

E-mail persvoorlichting@radboudumc.nl

Telefoon (024) 361 89 10