Minister-president Rutte en minister Koenders bij EU-CELAC Top in Brussel

Minister-president Rutte is woensdag 10 juni aanwezig bij de top tussen de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) in Brussel. De minister-president spreekt onder andere met president Bachelet van Chili en president Solis van Costa Rica. Ook houdt hij een toespraak bij een werksessie over het versterken van de samenwerking tussen de EU en de CELAC-regio.

De tweejaarlijkse EU-CELAC Top heeft als doel de wederzijdse relatie tussen EU en de Latijns-Amerikaanse en Caribische staten te verbreden en te bestendigen. Eerder dit jaar bracht de minister-president een bezoek aan Panama. Daar sprak hij bij de Cumbre de las Americas, de driejaarlijkse top van staten op het Amerikaanse continent, ook al met veel Latijns-Amerikaanse collega's over de samenwerking tussen beide regio's en met Nederland.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken woont dinsdag 9 juni de speciale EU-CELAC bijeenkomst bij voor ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio. Op donderdag 11 juni neemt hij deel aan de EU-CELAC top. Naast een aantal werksessies biedt de top ook gelegenheid met zijn collega-ministers van Buitenlandse Zaken van gedachten te wisselen. Minister Koenders legde afgelopen maand een uitgebreid bezoek aan de Latijns-Amerikaanse regio af, waarbij hij de Caribische delen van het Koninkrijk, Cuba, Guatemala en Mexico aandeed. Ook ontving hij onder meer zijn Mexicaanse en Cubaanse collega's afgelopen maanden al in Den Haag.