Nam bekende failliete boedel over: vond veel waardevolle machines bij klanten

AMSTERDAM, June 10, 2015 /PRNewswire/ -- Na heel wat speurwerk werden ongeveer 100 landbouwmachines uit de boedel opgediept toen Jens Almar vorig jaar het failliete Scan-Agro overnam. De vele machines waren uitgeleend of verhuurd aan klanten en waren daarom niet zichtbaar voor de opkoper toen hij in slechts een week tijd de boedel kocht in juli 2014. Nu worden ze geveild - als onderdeel van de 2 000 voorwerpen die overblijven uit de boedel. (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150610/748555 )

Het was een beetje zoals de stapel kaarten opheffen in het kaartspel Rummy toen Jens Almar vorige zomer de boedel van het failliete Scan-Agro kocht: hij wist dat er veel goede kaarten verstopt lagen in de stapel - maar niet precies hoeveel - en hij wist niet of hij de resterende kaarten zou kunnen afleggen.

- Er waren een paar nachten waar het moeilijk was om in slaap te vallen. Maar er bleken gelukkig heel veel goede voorwerpen in de boedel te zitten en het was gemakkelijk om een groot aantal van de vele machines en reserveonderdelen die we zelf niet nodig hadden te verkopen, vertelt Jens Almar, die als eigenaar van Lindus Maskinhandel potentieel zag in het kopen van de failliete boedel van concurrent Scan-Agro. Op die manier kon hij ook toegang krijgen tot de vele klanten van Scan-Agro.

Een van de vele verrassingen was dat er na het doornemen van de papieren na de aankoop ongeveer 100 landbouwmachines opdoken die waren uitgeleend aan klanten van Scan-Agro of verhuurd waren via afspraken die vaak niet werden nagekomen. Dat waren onder andere tractors, zaaimachines en minigraafmachines. Almar, die al eerder failliete boedels had gekocht en daarna doorverkocht, deed heel wat moeite om de machines op te sporen, ze terug te halen of te zorgen voor verantwoorde contracten. En er waren heel wat uitdagingen.

- Het vereiste heel wat werk. We hebben er heel veel uren ingestoken en het was niet altijd even leuk. Een enkele keer werd ik ermee bedreigd dat het jachtgeweer tevoorschijn gehaald zou worden, maar het kwam nooit zover en wij kregen de machines, vertelt hij.

De machines die werden teruggegeven, worden nu met een aantal andere voorwerpen geveild. Almar verwacht op die manier een jaar intensief werk te kunnen afsluiten met het van de hand doen van de failliete boedel. De eerste 2 000 voorwerpen - hieronder een aantal Same-tractors, Lamborghini-tractors en minigraafmachines uit China - heeft Almar verkocht via drie grote uitverkopen.

- Ik maakte me zorgen of ik de tractors en de minigraafmachines zou kunnen verkopen. Maar er bleek grote vraag naar te zijn, onder andere van mensen die kerstbomen kweken, landbouwscholen, landbouwers en machinehandelaars in het binnen- en buitenland, vertelt Almar, die in 1965 zijn carriere in het zakenleven begon als tractormonteur.

- De zaaimachines konden we vorig jaar echter niet tijdig verzamelen en klaarmaken. Dat hebben we tijdens de winter gedaan en nu worden ze op 20 juni geveild, samen met eggen, ploegen, gereedschap en kantoorartikelen. 2 000 voorwerpen in totaal, verklaart hij. Alles wordt nu geveild door http://www.campenauktioner.dk op een veiling # 301.

De vele machines en voorwerpen zijn verzameld in Hadsund waar Scan-Agro, dat voor het faillissement de grootste machinehandelaar in Denemarken was met afdelingen op Funen en Seeland en dat ook naar Oost-Europa exporteerde, zijn hoofdkantoor had. De dag voor de veiling is er een biedronde voor de gebouwen die eigendom zijn van Realkredit Danmark.

- Wij moeten de gebouwen verlaten zodra ze verkocht zijn, dus alles moet geveild worden. Maar ik verwacht ook dat dit gebeurt, want er zijn een aantal heel goede machines en aangezien de kopers zelf de prijs bepalen, kan het alleen maar goed gaan, besluit Jens Almar.

Film met een presentatie van Jens Almar; https://www.youtube.com/watch?v=zSCeRgbHC5w

Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150610/748555

www.CampenAuktioner.dk