Hoge werkloosheid en neuropsychologische klachten na een beroerte op jonge leeftijd (Promotie)

Hoge werkloosheid en neuropsychologische klachten na een beroerte op jonge leeftijd (Promotie)

Datum

vrijdag 12 juni 2015

Tijd

vanaf 12:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus

mevrouw drs. N.A.M.M. Maaijwee

Promotor(es)

prof. dr. M.A.A.P. Willemsen

Copromotor(es)

dr. H.F. de Leeuw, dr. E.J. van Dijk

Subtitel

Long-term neuropsychological and social consequences after stroke in young adults

Beschrijving

Na een beroerte op jonge leeftijd (18-50 jaar), is informatie over de lange termijn gevolgen van groot belang . Deze jonge patienten hebben een lange levensverwachting en verkeren in een fase van hun leven waarin ze bepalende beslissingen moeten nemen, bijvoorbeeld over een carriere of het stichten van een gezin. Juist voor deze leeftijdscategorie is weinig bekend over de lange termijn prognose. Tot op heden was de heersende mening dat deze vooruitzichten gunstig zouden zijn.

Noortje Maaijwee onderzocht patienten die gemiddeld tien jaar terug een herseninfarct (300 patienten) of TIA (ruim 150 patienten) hadden gehad. Lange termijn neuropsychologische gevolgen (depressieve klachten, angst, geheugenklachten, cognitieve problemen en vermoeidheid) en werkloosheid blijken een veel vaker voorkomend probleem zijn dan tot nu toe werd gedacht.

Jonge mensen die een beroerte hebben gehad, zijn in de jaren erna tot negen keer vaker werkloos dan leeftijdsgenoten. Bovendien zijn hun klachten geassocieerd met een grotere kans op afhankelijkheid in het dagelijks leven. Deze gevolgen verdienen in de nazorg meer aandacht, meent Maaijwee. Bijvoorbeeld door in een vroeg stadium met arbo-artsen en UWV te inventariseren wat mensen nog wel kunnen, en niet alleen maar aandacht te vestigen op wat ze niet meer kunnen.

Biografie

Noortje Maaijwee (1983) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Na het behalen van haar artsexamen in 2007, werkte zij als basisarts op de afdeling Neurologie van het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem, en vanaf april 2008 in het Radboudumc. Hier begon zij in augustus 2008 aan haar opleiding tot neuroloog. Dit onderzoek voerde ze uit op de afdeling Neurologie van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Donders Center for Neuroscience.