Wat is er besproken en besloten in de raad?


Woensdag 3 juni jl. vergaderde de raad in het gemeentehuis van Zederik.

Mevrouw Mulder maakte gebruik van het 'spreekrecht burgers'. Zij ging namens de vrijwilligers uit Meerkerk en Ameide in op het agendapunt over het bibliotheekwerk in Zederik.

Toekomst bibliotheekwerk Zederik

Na een lang voorbereidingstraject en diverse behandelingen in de Informatievergaderingen is overeenstemming bereikt over de bibliotheken in Zederik. Het college heeft naar aanleiding van de opmerkingen van de gemeenteraad een nieuw voorstel voorgelegd. De raad heeft gekozen voor de variant
waar de drie servicepunten in de gemeente Zederik behouden blijven.
Dit betekent dat het servicepunt in Meerkerk verhuist naar het gemeentehuis. Het servicepunt in de Brede School in Lexmond blijft zoals het is. Het servicepunt in Ameide blijft voorlopig op dezelfde locatie. Er zal een introductie van 'de Bibliotheek op school' zijn bij basisscholen in
Nieuwland, Leerbroek en Hei- en Boeicop.
Het voorstel is aangenomen met negen stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Het amendement van VKG en Christen Unie met betrekking tot het aanpassen van de beslispunten is verworpen. Het amendement van de PvdA met een oproep voor een onderzoek naar een servicepunt in de mogelijk nieuw te bouwen brede school in Ameide is aangenomen.

Brede School Ameide

Er is een haalbaarheidsonderzoek gehouden voor een brede school in Ameide. Op basis daarvan zijn er twee scenario's uitgewerkt, waarbij een nieuwe brede schoolvoorziening op de Hendrik van Brederodeschool-locatie de voorkeur heeft. De nabijheid van Het Spant biedt voordelen. Ook wordt het
integreren van een bibliotheekfunctie meegenomen.
De raad legt de nadruk op het feit dat alle eventueel betrokken partijen inzicht en inspraak krijgen in de indeling van het toekomstige gebouw. Ook aandacht voor verkeersveiligheid is gewenst. De wethouder zal dit door deskundigen laten onderzoeken en de uitkomsten opnemen in het plan. De
veiligheid van (kleine) kinderen is uitermate belangrijk.
De raad stelt een voorbereidingskrediet beschikbaar voor de vervolgfase.

Algemeen Plaatselijke Verordening (APV)

De APV uit 2012 wordt niet alleen herzien, maar ook gedereguleerd. De actualisering is vergaand en innovatief en wordt in Zederik verder doorgevoerd dan in de gemiddelde Nederlandse gemeente. De deregulering betekent meer vrijheid en verantwoordelijkheid voor de inwoners.
De raad waardeert deze insteek. De nieuwe APV is vastgesteld. De SGP legde een stemverklaring af, omdat deze partij grote moeite heeft met een aantal artikelen uit de APV, dit betreft met name artikelen die zijn gecontinueerd en dus ook in de oude versie stonden.

Toekomstvisie Zederikse dorpen 2030

Het opstellen van een toekomstvisie voor Zederik laat zien aan welke doelen en ambities gewerkt wordt. Er is gekeken naar het profiel van Zederik: wat kenmerkt de inwoners en wat kenmerkt de leefomgeving? Ook wordt er ingegaan op demografische en maatschappelijke ontwikkelingen.
De conceptvisie is opgebouwd uit diverse thema's, waaronder voorzieningen, wonen en bereikbaarheid.
De raad heeft de conceptvisie vastgesteld.

We horen graag uw mening!

Van vrijdag 12 juni tot en met donderdag 9 juli 2015 ligt de Toekomstvisie ter inzage.
U kunt de Toekomstvisie bekijken op www.zederik.nl/toekomstvisie en bij de afdeling publiekszaken in het gemeentehuis. Uw reactie kunt u via deze website versturen of via de post naar Gemeente Zederik, Postbus 1, 4230 BA Meerkerk.

Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP)

Het GVVP is een leidraad bij voorkomende verkeerskwesties en geeft kaders voor het toekomstige uitvoeringsprogramma. De verkeersthema's zijn voetgangers, fietsers, landbouwverkeer, openbaar vervoer en verkeersveiligheid. Het plan is unaniem aangenomen.

Er wordt een krediet beschikbaar gesteld voor restauratie van de luidklok in de kerktoren van Ameide.

Het voorstel tot overdracht van beheer en onderhoud van de Zijlkade te Nieuwland is aangenomen.

Zienswijzen

Er worden geen zienswijzen ingediend ten aanzien van de begroting 2016 van:

* het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling te Klaaswaal,
* de Gemeenschappelijke Regeling Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden,
* de Gemeenschappelijke Regeling Waardlanden,
* de Gemeenschappelijke Regeling Gevudo,
* de Gemeenschappelijke Regeling Openbare Verlichting Lek en Merwede.

Wel wordt een zienswijze door de raad van Zederik ingediend ten aanzien van:

* de begroting 2016 van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid,
* de begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.