Invoering trekkerrijbewijs op 1 juli 2015


[IMG]

Op 1 juli 2015 wordt de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Met de categorie T mag u (vanaf 16 jaar) een LBT of MMBS met aanhangwagen besturen op de
openbare weg.

Hoe krijg ik de categorie T op mijn rijbewijs?

* Ik heb een geldig rijbewijs met de categorie B
U krijgt bij de eerst volgende vernieuwing/vervanging van uw rijbewijs automatisch de categorie T bijgeschreven. Tot deze vernieuwing is de categorie B geldig voor het besturen van een LBT en een MMBS.
U kunt ook eerder uw rijbewijs B na 1 juli 2015 ook vroegtijdig laten vernieuwen om de categorie T op u rijbewijs bij te laten schrijven. Bijvoorbeeld als u een bewijs nodig heeft voor het besturen van een LBT of MMBS in het buitenland. De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs
zijn voor u.
* Ik haal de categorie C
Haalt u na 1 juli 2015 de categorie C, dan krijgt u ook de categorie T automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
* Ik heb een trekkercertificaat maar geen rijbewijs met de categorie B
Het is vanaf 1 juli 2015 mogelijk om uw trekkercertificaat om te wisselen voor een categorie T op het rijbewijs. Dit kan tot 1 juli 2016 en gaat via de RDW.
* Ik heb geen trekkercertificaat en geen rijbewijs met de categorie B
Zorg dat u voor 1 juli 2015 alsnog een trekkercertificaat haalt en wissel deze vervolgens om voor een categorie T op het rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om na 1 juli 2015 een theorie- en praktijkexamen af te leggen voor de categorie T bij het CBR.

Overgangsperiode

Voor de omwisseling van het trekkercertificaat naar de categorie T op het rijbewijs geldt een overgangsperiode van 1 jaar. Dit betekent dat u uw trekkercertificaat moet omwisselen voor 1 juli 2016.

Meer informatie?

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Dienstverlening, telefoonnummer 14 0113 of op www.rijbewijs.nl U kunt ook met uw vragen terecht bij de RDW (www.rdw.nl).