De raad heeft een definitief besluit genomen over bezuinigingen 2016..


home

De gemeenteraad heeft woensdag 10 juni een definitief besluit genomen over de Kadernota maatschappelijke takenverkenning 2016-2019 inclusief het bezuinigingspakket. Ook heeft de raad bepaald welke voorstellen voor nieuwe investeringen doorgaan en hoeveel de lokale belastingen en tarieven
stijgen. Dit is de laatste stap in de maatschappelijke takenverkenning 2016-2019 die raad en college sinds vorige zomer hebben uitgevoerd. Tijdens de raadsvergadering zijn zeven moties aangenomen.

In de maatschappelijke takenverkenning kwamen alle taken van de gemeente op tafel en vervolgens zijn alle mogelijkheden om daarop te bezuinigen onderzocht. De stad en de gemeenteraad zijn daarbij betrokken, onder meer via het HengeloPanel. De raad heeft ingestemd met een reeks impulsen in de
stad (voor een bedrag van omstreeks EUR 1 miljoen) en bezuinigingsmaatregelen (oplopend tot ruim EUR 5,7 miljoen in 2019). Daarnaast zijn er maatregelen genomen in de belasting- en tarievensfeer.
Dit alles om de meerjarenbegroting op orde te krijgen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de aangename en sociale stad die de gemeente Hengelo wil zijn.

Uitgangspunten

Bij de afweging welke taken wel of niet bezuinigd konden worden, hanteerde het college de volgende uitgangspunten die zijn ontleend aan het coalitieakkoord uit mei 2014.

* Twee centrale thema's: focus op de binnenstad en de transformatie in de zorg.
* Sociaal versus fysiek. Bij de keuze tussen sociale en fysieke voorstellen bezuinigt het college eerder op fysieke voorstellen dan op sociale voorstellen. Gezien de omvang van de bezuinigingsopdracht ontkomen echter ook sociale taken niet aan de bezuinigingen.
* Nadruk op preventie door te investeren in collectieve voorzieningen, waardoor `erger' wordt voorkomen.
* Groter accent op zelfredzaamheid.
* Maatschappelijke participatie van zoveel mogelijk inwoners.
* Voorzieningen dicht bij de mensen (laagdrempelig en toegankelijk).
* Samenwerking uit overtuiging: voor meer kwaliteit en lagere kosten.
* Kostenafweging bij grote projecten zoals Hart van Zuid, Lange Wemen en Warmtenet: waar mogelijk wordt een minimale uitvoering van een project gerealiseerd. Stoppen is vaak geen optie, omdat dit voor meer kosten en minder (maatschappelijke) opbrengsten zorgt.
* Geen uitbreiding van personele capaciteit.

Lastendruk iets omhoog

Zoals in het coalitieakkoord afgesproken, is voor het college een lastenverzwaring alleen aan de orde nadat alle bezuinigingsmogelijkheden zijn afgewogen. Met het voorliggende pakket aan ambities en bezuinigingsmaatregelen vindt het college een lichte lastenverzwaring verdedigbaar. De stijging
voor een woningeigenaar met 2,7% in 2016 was al voorzien v**r dit plan en daarna blijft de verhoging gemiddeld beperkt tot nog geen 0,5% per jaar, ongeveer EUR 10 in drie jaar tijd. De raad kiest daarmee in dit plan voor een zeer gematigde ontwikkeling van de lastendruk.