Sittard-Geleen kiest voor nieuwe aanpak parkeren


Persbericht | Sittard-Geleen, 4 juni 2015 - Het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen stelt de gemeenteraad voor het parkeerbeleid op onderdelen te herzien. Hiermee wil het college een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en economische vitaliteit van de
stadscentra.
Onze parkeervoorzieningen moeten heel, schoon en veilig zijn. En de betaalsystemen uniform en simpel. Het geheel moet uitnodigen om langer te blijven en vaker terug te komen.

Gelijktijdig wordt de pilot tijdelijke `tariefsverlaging' en de pilot `camera-parkeren' beeindigd. De gemeenteraad neemt donderdag 8 en 9 juli een besluit over het nieuwe parkeerbeleid.



De gemeente heeft over 2014 een tekort op de parkeerexploitatie van 1 miljoen euro.

Bovendien hebben de stadscentra te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Het college heeft daarom besloten een integraal onderzoek te laten uitvoeren naar `het parkeren' in Sittard-Geleen. Daarin zijn ook de uitgangspunten uit het coalitieakkoord meegenomen.

Het onderzoek is uitgevoerd door het gespecialiseerde bureau Empaction.



Nieuw beleid

Geleen: In de parkeergarage kan op werkdagen de eerste twee uur gratis worden geparkeerd, daarna EUR 1,30 per uur. Straatparkeren wordt EUR 1,30 per uur. Het maximale dagtarief blijft 5 euro en de minimale inworp blijft 10 cent.

Verder gaat de gemeente met de Geleense ondernemers in gesprek over welke bijdrage de ondernemers kunnen leveren aan het parkeerbeleid.



Sittard: In Sittard wordt in de parkeergarages het tweede uur parkeren gratis. Het uurtarief in de parkeergarages wordt EUR 1,50 per uur. Met de Sittardse ondernemers wordt gesproken over de exploitatie van de parkeergarages en welke rol de ondernemers daarin kunnen vervullen. Straatparkeren
in Sittard kost EUR 1,30 per uur. Hiervan afwijkende locaties zijn het Tempelplein en het Stationsplein (EUR 2,60 per uur) en de parkeerplaatsen AH Brugstraat en Nettorama (EUR 0,50 per uur).

Ook in Sittard blijft het maximale dagtarief 5 euro en de minimale inworp blijft 10 cent.



Bewoners met een parkeervergunning gaan hiervoor EUR 75,- per jaar betalen en voor de bezoekersvergunning EUR 100,-. Het tarief voor een bewonersabonnement bedraagt EUR 120,- per jaar. Het aanvragen van deze vergunningen wordt gedigitaliseerd.

Ook wordt het tarief in de Orbisgarage verhoogd naar EUR 1,40 per uur.



In het najaar voert de gemeente overal het zogenaamde GSM-parkeren (belparkeren) in.

De parkeerautomaten op straat worden aangepast en voorzien van de mogelijkheid tot pinbetaling en van "dip and go", dat is betalen per bankpas zonder pincode in te hoeven voeren. Ook wordt de verouderde parkeerapparatuur in de parkeergarage Hub Dassenplein vervangen, en worden de geplande
verbeteringen aan de Odaparking op korte termijn uitgevoerd. Dit betreft onder andere de overkappingen van de entrees.

Deel deze pagina op:

* Twitter
* Facebook
* del.icio.us
* LinkedIn
* Digg
* Google Bookmark
* Google plus share

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 11 juni 2015