Heijmans bouwt mee aan 3D print brug in Amsterdam


11 juni 2015

Heijmans werkt mee aan het 3D-printen van een stalen brug die in het centrum van Amsterdam komt. Het project is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Heijmans draagt met bouwkundige en technische kennis en ervaring bij om de brug te printen. De brug is vormgegeven door ontwerper
Joris Laarman.

De samenwerking is het volgende voorbeeld hoe Heijmans op vernieuwende wijze bouwt aan de contouren van morgen. Innovatie is daarbij essentieel om duurzame en effectieve oplossingen te realiseren. Het MX3D-project is voor Heijmans een logische stap in de ontwikkeling naar een meer
geautomatiseerde bouwplaats. Dankzij ICT en robotica ontstaan nieuwe mogelijkheden op het gebied van vormgeving, materiaalgebruik, logistiek en veiligheid.

Previous Next

Heijmans werkt op soortgelijke wijze samen met Studio Roosegaarde aan het innovatieve Smart Highway concept en met DUS Architects aan het 3D Print Canal House in Amsterdam.

De technologie achter de brug

MX3D rust 6-assige industriele robots uit met 3D-print tools en ontwikkelt software, zodat de robots metalen,kunststoffen en combinaties van materialen kunnen printen in vrijwel elke vorm. Een grote constructie of klein onderdeel, met deze techniek kan MX3D sterke, complexe structuren van
duurzaam materiaal 3D-printen. Heijmans zal binnen het project onder anderen verantwoordelijk zijn voor constructie en bouwtechniek.

Eind september 2015 opent in Amsterdam een bezoekerscentrum waar publiek de voortgang van het project kan volgen. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend.

MX3D-Joris-Laarman-Amsterdam-Heijmans-7.jpg

Joris Laarman:

"Ik geloof sterk in de toekomst van digitale fabricage en lokale productie; 'het nieuwe ambacht'. Deze brug kan laten zien hoe 3D-printen eindelijk de wereld van grootschalige functionele objecten en duurzame materialen binnentreedt en tegelijkertijd een ongekende vormvrijheid mogelijk
maakt. De symboliek van een brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst te verbinden met de oude stad op een manier die het beste van beide werelden naar boven haalt."

Partners MX3D

Het MX3D Brug-project wordt gesteund door de partners Autodesk, Heijmans, sponsors Air Liquide, ABB robotics, STV, Delcam, Within, Lenovo, publieke partners TU Delft, AMS en Gemeente Amsterdam.

Meer informatie

Rik Hammer

Communicatiemanager

* rhammer@heijmans.nl
* @Hammerre78
* Bekijk mijn profiel
* +31 (0)6 295 748 01

* Deel op LinkedIn
* Deel op Twitter
* Deel op Facebook
* Deel via e-mail

* Deel op LinkedIn
* Deel op Twitter
* Deel op Facebook
* Deel via e-mail

Meer Heijmans

Bruggenprinter zoekt gracht
Vijf vragen aan

Joris Laarman

Bruggenprinter zoekt gracht
Lees verder
Heijmans en Joris Laarman Lab werken samen aan 3D geprinte metalen brug
Nieuws

Ctrl Print uw brug

11 juni 2015
Bekijk dit bericht
Grachtenpand uit de printer
Project

3D Print Canal House

Grachtenpand uit de printer
Bekijk dit project
Een netwerk van kennis en creativiteit
Nieuws

SPARK: Eerste crossover voor innovatie en technologie

4 februari 2014
Bekijk dit bericht