Categorie T op het rijbewijs


Op 1 juli 2015 wordt de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Wat houdt de categorie T in?

Met de categorie T op het rijbewijs mag u (vanaf 16 jaar) een LBT en een MMBS met aanhangwagen besturen op de openbare weg.

Waarom categorie T?

De verkeersveiligheid in Nederland is de laatste twintig jaar sterk verbeterd, maar niet voor de landbouw- en bosbouwtrekker (LBT) en het motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS), zo blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Daarnaast vindt het Ministerie van Infrastructuur & Milieu het niet uit te leggen dat voertuigen met eenzelfde omvang en gewicht als vrachtauto's op de openbare weg mogen rijden zonder dat de bestuurders daarvan beschikken over een rijbewijs.

Daarbij rijden landbouwvoertuigen steeds vaker op de openbare weg, door schaalvergroting binnen de landbouw. Ook voor grondverzet en bouwen infrasector worden LBT's en MMBS'en steeds vaker ingezet voor transportdoeleinden op de openbare weg.

Hoe krijg ik de categorie T op mijn rijbewijs?

Meer informatie over categorie T op het rijbewijs via onze digitale balie.

Of kijk op www.rijbewijs.nl

Overgangsperiode

Voor de omwisseling van het trekkercertificaat naar de categorie T op het rijbewijs geldt een overgangsperiode van 1 jaar. Dit betekent dat u uw trekkercertificaat moet omwisselen voor 1 juli 2016.