"Tijd voor een gedragscode voor medicijnmakers"


Er moet een gedragscode komen voor medicijnfabrikanten. Die code moet regelen dat medicijnen waarvan het patent is verlopen toch voor de patient beschikbaar zijn.

Dat vindt Patientenfederatie NPCF. Directeur Wilna Wind tegenover BNR-radio: "Farmaceuten onttrekken zich te vaak aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik zie ze de laatste tijd te veel als de wereld van het grote geld."

Tekort aan 500 medicijnen
Wilna Wind reageert op berichten in de media dat steeds meer medicijnen niet meer verkrijgbaar zijn. Het zou inmiddels gaan om 500 medicijnen die fabrikanten niet of tijdelijk niet kunnen leveren. Met alle vervelende gevolgen voor de patient van dien. Die krijgt niet het medicijn waar hij aan
gewend is. Het gaat volgens apothekers om medicijnen voor soms ernstige aandoeningen. Hartmedicijnen, medicijnen tegen epilepsie en blaasspoelmiddelen. Maar ook sommige medicijnen tegen astma zouden soms niet beschikbaar zijn. De fabrikanten maken die medicijnen niet meer omdat het patent is
verlopen en ze er dus geen geld meer aan kunnen verdienen.

Pak bonussen aan
Patientenfederatie NPCF vindt dat fabrikanten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat betekent dat ze er voor moeten zorgen dat medicijnen ook beschikbaar zijn als het patent is verlopen en er geen alternatief medicijn is te verkrijgen. Daar is dan minder geld aan te
verdienen, maar volgens Wilna Wind gaat er genoeg geld om binnen de farmaceutische industrie. "Laat ze anders eerst die waanzinnig hoge aanstellingsbonussen aanpakken. Het is toch niet te verkopen dat iemand die bij een farmaceutisch bedrijf begint een bonus van vele miljoenen mee krijgt."

Een gedragscode voor de farmaceutische industrie zou een zaak moeten zijn van fabrikanten van medicijnen, zorgverzekeraars en apothekers. Zij moeten samen regelen dat de patient over zijn medicijn kan beschikken.

Wilna Wind: Ik hoor nu apothekers roepen dat de patient maar een voorraadje van zijn medicijnen moet aanleggen. Dat is te gek voor woorden. Hamsteren doen ze maar ergens anders en niet bij de apotheek."



Luister hier het fragment op BNR >>

PDF Print [IMG]