Welke uitvinder wint de European Inventor Award Publieksprijs?

- Op 11 juni reikt het Europees Octrooibureau (EPO) voor de tiende keer de European Inventor Awards uit

- Onder de 15 genomineerde uitvinders zijn drie Nederlanders

- Iedereen kan online meestemmen voor de Publieksprijs

- Stemmen kan tot en met 4 juni op Epo.org

Muenchen, 18 mei 2015 - Het Europees Octrooibureau nodigt iedereen uit om te stemmen voor de Publieksprijs van de European Inventor Awards. Deze prestigieuze uitvindersprijzen zullen op 11 juni in Parijs worden uitgereikt. In totaal zijn in vijf categorieen 15 uitvinders genomineerd, waaronder maar liefst 3 Nederlanders . Daarnaast zal een van de uitvinders naar huis gaan met de Publieksprijs. In tegenstelling tot de categoriewinnaars die worden bepaald door een internationale vakjury, bepaalt uitsluitend het publiek wie de Publieksprijs wint.

Stemmen via EPO website of Facebook

Stemmen kan tot en met 4 juni 2015 via de EPO website of via de Facebook pagina van EPO. Op de website staat van alle vijftien finalisten een uitgebreid profiel inclusief filmpjes waarin de uitvinders uitleg geven over hun uitvinding. Iedere stem telt mee en het is mogelijk op meerdere uitvinders te stemmen. Onder de stemmers wordt een prijs verloot.

Categorie Industrie

Voor de categorie Industrie zijn genomineerd: Jean-Christophe Giron (Frankrijk) en zijn team voor het ontwikkelen van elektronisch getint glas, Gunnar Asplund (Zweden) voor zijn hoogspanning elektriciteitsnet zonder hoogspanningskabels en het team van het Nederlandse NXP Semiconductors onder leiding van Franz Amtmann (Oostenrijk) en Philippe Maugars (Frankrijk) voor hun bijdrage aan de Near Field Communication (NFC) technologie.

Categorie MKB

In de categorie MKB zijn genomineerd: Laura van 't Veer (Nederland) en haar team voor de voorspellende borstkankertest op basis van gen-onderzoek MammaPrint, Michel Lescanne (Frankrijk) voor his Plumpy'Nut, een voedingssupplement dat ondervoeding tegengaat en John Elvesjoe en Maarten Skogoe (Zweden) voor hun technologie waarmee computers met de ogen kunnen worden bestuurd.

Categorie Onderzoek

Genomineerd voor de categorie Onderzoek zijn: Henk Jonkers (Nederland) met zijn bio-beton van de toekomst, Luke Alphey (Engeland) voor zijn nieuwe methode om knokkelkoorts tegen te gaan en Ludwik Leibler (Frankrijk) voor een nieuw soort polymeren, bekend als vitrimers.

Categorie Lifetime Achievement

Genomineerd voor een Lifetime Achievement Award: Kees Schouhamer Immink (Nederland), die wordt gezien als grondlegger van de CD, DVD en Blue-ray Disc, Ivars Kalvins (Letland) voor zijn bekende medicatie voor hartpatienten Mildronate en Andreas Manz (Zwitserland), pionier als het gaat om onderzoek naar microfluidics and en het brein achter lab-on-a-chip technologie.

Categorie Niet-Europese landen

Genomineerd in de categorie Niet-Europese landen zijn Ian Frazer (Australie) en Jian Zhou (China) voor het eerste vaccin tegen baarmoederhalskanker, Sumio Iijima, Akira Koshio and Masako Yudasaka (Japan) voor hun koolstof nanobuisjes, en Elizabeth Holmes (USA) voor haar vereenvoudigde systeem om bloed te testen.