"We hebben natuur goed op de kaart gezet" - afscheidsinterview Patrick van der Broeck

"De natuur in Nederland staat er goed voor," laat Patrick van der Broeck via de telefoon weten. Als iemand dat goed kan beoordelen is het Van der Broeck wel. Hij was de afgelopen drie jaar voorzitter van de IPO-adviescommissie Vitaal Platteland en zat namens Limburg in het IPO-bestuur. "De decentralisatie van het natuurbeleid van rijk naar provincies was een pijnlijke bevalling, want zoals gebruikelijk voerde het rijk tegelijkertijd een bezuiniging door. Maar we hebben `natuur' als provincies desondanks goed op de kaart gezet."

Samen oppakken

Van der Broeck blijft ook de komende vier jaar gedeputeerde in Limburg, maar zal zijn provincie niet meer vertegenwoordigen in het IPO. Hij kijkt met "tevredenheid en trots" terug op zijn voorzitterschap van de commissie Vitaal Platteland: "Ik ging altijd met veel plezier naar het IPO. We vormden als commissie een groep die het samen wilden oppakken en die ook veel consensus heeft kunnen bereiken." Die overeenstemming werd bereikt op pittige dossiers als het Natuurpact, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en de ganzen. Volgens Van der Broeck wisten de 12 gedeputeerden elkaar op de inhoud altijd goed te vinden. Wanneer het echter over geld ging, veranderde de dynamiek: "Het is een heel wijs besluit geweest dat we bij de verdeling van de natuurgronden en -middelen de commissie Jansen in het leven hebben geroepen."

Geen natuur om de natuur

Dat natuurbeleid thuis hoort bij de provincies is voor Van der Broeck bijna vanzelfsprekend: "Bij natuurbeleid moet de regionaliteit centraal staan. Je kunt Utrecht op natuurgebied toch niet vergelijken met Fryslan?" De Limburgse natuur kent hij uiteraard goed, hij is er geregeld in te vinden, al zal je hem niet dagenlang door de natuur zien lopen. "Ik ben een natuurliefhebber, maar ben niet zo van de `natuur om de natuur'. Het gaat wat mij betreft om de relatie tussen de mens en de natuur. Nederland kent geen natuur-, maar een cultuurlandschap, allemaal ontstaan door agrariers." Dat agrarische natuurlandschap en de inbreng van agrariers mogen van Van der Broeck een prominentere plek krijgen binnen het gehele natuurbeleid.

Natuurproducten

Die relatie tussen de mens en de natuur mogen we bij de Limburgse gedeputeerde behoorlijk letterlijk nemen: "Ik vind het altijd belangrijk dat je ook geregeld de producten die de natuur oplevert tot je kunt nemen." Die liefde voor de `natuurproducten' kwam ook terug in zijn voorzitterschap van `zijn' IPO-commissie: "Ik denk dat als gedeputeerden terugkijken op mijn voorzitterschap dat ze zeker zullen denken aan al het lekkers dat ik tijdens de vergaderingen op tafel heb gezet." Het heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de goede sfeer waarin de commissie menig lastig dossier tot een goed idee heeft weten te brengen.

Poort naar Europa

Tot slot kijkt Van der Broeck reikhalzend uit naar het IPO-jaarcongres dat eind september in Maastricht zal plaatsvinden. Limburg heeft gekozen voor het thema `Grenzeloos samenwerken' en dat is niet verwonderlijk: "De Nederlandse economie is voor 70% afhankelijk van de export en dan met name de export naar onze buurlanden." Samenwerking over provincie- en landsgrenzen heen is dus van groot belang: "Als Limburg zijn we de poort naar Europa. We hebben de rest van Nederland heel veel te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat dat de bezoekers van het Jaarcongres die conclusie ook zullen trekken wanneer ze in de trein terug zitten."