CDA: Bestuursverbod voor foute bestuurders in de zorg

Bestuurders van zorgorganisaties die keer op keer de fout in gaan bij het besturen van een zorginstelling, moeten een bestuursverbod kunnen krijgen. Dan gaat het om bestuurders die bijvoorbeeld door frauderen of door wanbeleid een zorginstelling in puinhoop achterlaten.

Dat betekent dat zij niet meer in het bestuur van een zorgorganisatie mogen zitten. Daarvoor pleit het CDA. Kamerlid Hanke Bruins Slot: "Nu is het lastig om bestuurders die steeds weer nieuwe malafide zorgorganisaties oprichten goed te kunnen aanpakken. De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft nu in de gereedschapskist onvoldoende instrumenten om falende bestuurders echt aan te pakken. Zij komen als onkruid steeds weer terug. Het CDA wil dat zulke bestuurders een bestuursverbod kunnen krijgen. Zij mogen geen leiding meer geven aan zorgorganisaties." In het faillissementsrecht wordt dit al ingevoerd, maar dat gaat niet over fraude of anderszins aantoonbaar disfunctioneren en enorm wanbeleid.

Het bestuursverbod zou civielrechtelijk, strafrechtelijk of bestuursrechtelijk geregeld kunnen worden. Bij bewezen disfunctioneren, kan iemand dan niet meer aan het hoofd van een rechtspersoon staan. "Daarmee voorkom je dat falende bestuurders na een ontslag doodleuk weer bij een andere organisatie aan de slag gaan of een organisatie oprichten. De zorg is te belangrijk om dit niet te regelen. Fraude mag niet worden beloond."