Uitvindster borstkankertest ontvangt European Inventor Award

Parijs - 11 Juni 2015 - "De uitvinding van Van 't Veer heeft een revolutie teweeggebracht in de diagnostiek van kanker, doordat behandelingen nu kunnen worden afgestemd op de individuele behoeften van elke patient. Dit maakt haar een van de meest vooraanstaande Europese uitvinders op het gebied van geindividualiseerde geneeskunde", lichtte EPO President Benoit Battistelli vandaag toe tijdens de prijsuitreiking van de European Inventor Awards. De tiende editie van de uitreiking van deze prestigieuze uitvindersprijzen vond dit jaar plaats in Palais Brongniart - de vroegere beurs van Parijs -in aanwezigheid van meer dan 400 gasten vanuit de politiek, economie en wetenschap.

- Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft vandaag in Parijs de jaarlijkse uitvindersprijzen uitgereikt

- De Nederlandse uitvindster Laura van 't Veer (58) ontving een European Inventor Award in de categorie MKB voor haar borstkankertest op basis van gen-onderzoek

- EPO President Battistelli: "Deze voorspellende gen-test maakt individuele behandeling van borstkanker mogelijk"

- Dankzij de gepatenteerde methode - op de markt als MammaPrint - is er beduidend minder post-operatieve chemotherapie nodig

- Mammaprint heeft wereldwijd meer dan 40.000 vrouwen geholpen de beste individuele behandeling te kiezen

MammaPrint

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In 2012 alleen al werden wereldwijd meer dan 1,7 miljoen vrouwen gediagnosticeerd met deze levensbedreigende ziekte. Zelfs wanneer de artsen een tumor succesvol hebben verwijderd, wordt vaak alsnog chemotherapie voorgeschreven om het risico op herhaling te voorkomen. Tot nu toe ondergingen veel vrouwen deze behandeling onnodig, omdat niet bij iedereen de kans op herhaling even groot is. Dankzij de uitvinding van MammaPrint door Laura van 't Veer behoren deze algemene diagnoses tot het verleden. MammaPrint is een voorspellende borstkankertest, gebaseerd op gen-onderzoek. De test heeft een hoge voorspellende waarde als het gaat om de kans op uitzaaiingen bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium. Dit maakt een betere prognose en gerichtere behandeling mogelijk, waarbij gegrond kan worden gekozen voor het al dan niet ondergaan van chemotherapie. Van 't Veer: " Dankzij MammaPrint hoeven 20 tot 30% minder borstkankerpatienten chemotherapie te ondergaan. Een patient waarbij het niet waarschijnlijk is dat de kanker terug komt, zou anders voor niets lijden onder de bijwerkingen van chemotherapie zoals haaruitval en extreme vermoeidheid."

Controversiele hypothese

Van 't Veer slaagde er als eerste wetenschapper in om de controversiele hypothese dat terugkeer van uitzaaiingen na de kankerbehandeling genetisch bepaald is te bevestigen. De biologe en haar team van het Nederlands Kanker Instituut ontdekten in 2001 dat een 'DNA-handtekening' van 70 genen het risico op het later krijgen van uitzaaiingen bepaalt. Op basis van deze baanbrekende ontdekking ontwikkelde Van 't Veer haar revolutionaire test, waarbij met slechts een kleine hoeveelheid weefsel uit de borst, de activiteit van kanker-specifiek DNA wordt gemeten met behulp van een microchip. Zo wordt binnen tien dagen bepaald hoe agressief een borsttumor is.

Wereldleider

Laura van 't Veer vroeg in 2001 patent aan voor haar uitvinding en richtte samen met haar onderzoekspartner Rene Bernards het bedrijf Agendia op. De test werd in 2004 op de markt gebracht onder de naam MammaPrint. Tot nu toe heeft de test meer dan 40.000 vrouwen in 34 landen geholpen. Agendia is tegenwoordig zowel in Amsterdam als in San Francisco gevestigd en is wereldleider op het gebied van moleculaire diagnostiek.

Over Laura van 't Veer

Laura J. van 't Veer (58) studeerde Biologie en Moleculaire en Experimentele Oncologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) van 1976 tot 1984. In 1989 behaalde ze haar doctoraat Klinische Oncologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze startte haar loopbaan als postdoc aan de Harvard Medical School in Boston. Tussen 1993 en 2010 leidde Van 't Veer diverse onderzoeken en de klinische diagnostiek bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam. Sinds 2010 is zij professor op het Department of Laboratory Medicine aan de Universiteit van California in San Francisco, waar ze ook woont. Van 't Veer is een fervent roeister en brengt haar vrije tijd graag door op het water aan de kust van San Francisco. Wanneer ze in Nederland is, roeit ze op de Amsterdamse Amstel.