Jemen: AzG neemt binnen dag honderd gewonden op na bombardementen Aden

Aden, 12 juni 2015 - Meer dan honderd gewonden heeft Artsen zonder Grenzen in Aden, Jemen, opgenomen na hevige bombardementen. Die vonden woensdag 10 juni plaats. De gewonden vielen bij bombardementen op de wijk Al-Basateen.

'Op dinsdag en woensdag zijn in totaal meer dan 130 gewonden naar onze klinieken gekomen, zegt projectcooerdinator Thierry Goffeau in Aden. 'De ziekenhuizen hier zijn vol, bij sommige liggen matrassen voor de poorten om patienten op te kunnen vangen. Dagelijks zijn er gevechten en luchtbombardementen. We maken ons grote zorgen over patienten die de ziekenhuizen niet kunnen bereiken, terwijl de mensen die al opgenomen zijn, te bang zijn om naar huis te gaan.'

Artsen zonder Grenzen runt een kliniek voor noodchirurgie op het terrein van het Al-Sadaqa ziekenhuis in het district Sheikh Othman van Aden. Daarnaast ondersteunen we het Crater gezondheidscentrum. Voor patienten die niet naar het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen kunnen komen hebben we chirurgische mobiele klinieken. Het is voor de teams op het moment erg lastig zich door de stad te bewegen.

'Onze teams zijn in de stad en bij het ophalen van medische voorraden uit de haven verscheidene keren tegengehouden', zegt Goffeau. 'We moeten ongehinderde doorgang hebben om medische zorg te kunnen bieden aan wie dat ook maar nodig heeft.'

Gisterochtend 11 juni kwamen granaten vlakbij het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen neer, en eergisteren 10 juni viel een bom op 30 meter van een team dat onderweg was in de stad. Het ziekenhuis is al herhaaldelijk getroffen door kogels en granaatscherven zijn op het terrein neergekomen.

In Aden lijden de inwoners niet alleen onder de gevechten, maar ook doordat ze afgesneden zijn van de rest van het land en omsingeld zijn door frontlinies. 'Er zijn tekorten aan voedsel, gas, brandstof en medicijnen', zegt landencooerdinator Hassan Boucenine in Jemen. 'De gezondheidszorg stort in. Patienten met chronische ziekten kunnen niet aan medicijnen komen, er liggen lijken in de straten en de stad is een vuilnisbelt geworden, met afval overal op straat. Het is enorm belangrijk om de blokkade op voedsel en medicijnen op te heffen en de aanvoer door de lucht en via zee en land van de goederen te garanderen die de mensen nodig hebben om te overleven', zegt Boucenine.

Ook in onder meer de steden Sana'a, Hodeidah, Taiz, Saada, Amran, Ad-Dhale zijn dichtbevolkte gebieden gebombardeerd.

In Taiz zijn op woensdag 10 juni 57 gewonden behandeld in een ziekenhuis dat door Artsen zonder Grenzen wordt gesteund. Bij het ziekenhuis zijn drie granaten neergekomen. Een deel van de gebouwen liep daarbij schade op.

In Saada heeft het team van Artsen zonder Grenzen in de afgelopen week 137 gewonden opgenomen. 17 anderen waren bij aankomst al overleden; onder hen waren burgers.

'Het is totaal onacceptabel dat alle partijen gebieden bombarderen waar veel burgers verblijven', zegt Boucenine. 'We roepen alle strijdende partijen op om de veiligheid van de inwoners en de neutraliteit van medische voorzieningen en personeel te respecteren, en de bevolking ongehinderde toegang tot medische zorg te verlenen. We verwachten dat hier serieuze aandacht voor zal zijn bij de komende vredesbesprekingen.'

Artsen zonder Grenzen werkt in Jemen in de gouvernementen Aden, Sana'a, Al-Dhale, Amran, Sa'ada, Taiz en Hajja.