ZummerePower Bespaartips!


Geplaatst op donderdag 21 mei 2015
[IMG]

Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe stook je, hoe douche je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen geeft het een groot effect op je energierekening. Daarom geven wij -
energiecooeperatie ZummerePower- regelmatig bespaartips.

Bespaartips warm water

Bijna 20 procent van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken. In de meeste huishoudens staat een combiketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Een gemiddeld huishouden verbruikt 290 m3 gas (bijna
190 euro; prijspeil 2014/2015) voor warm water. Dat draagt bij aan het opraken van fossiele brandstoffen, en versterkt klimaatverandering aangezien er CO2 bij vrij komt. Water efficienter verwarmen en minder warm water gebruiken helpen het best om milieubelasting te verminderen.

Tips besparen op warm water zonder ongemak

1 Gebruik een waterbesparende douchekop, ook wel 'spaardouche'. In winkels kom je die naam nauwelijks tegen. Let daarom op het waterverbruik: maximaal 7 liter per minuut.
2 Stap een minuutje eerder onder de douche vandaan.
3 Laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan nodig is, en controleer of alle kranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
4 Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (nooit lager dan 60 graden vanwege risico op Legionella!), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
5 Zit er een badkamerverbouwing in het verschiet? Overweeg dan een douche-wtw. Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater.
6 Heb je een oude onzuinige combiketel, oude geiser of boiler? Vervang deze door een hoog rendement combiketel.

Kijk ook op www.zummerepower.nl/wat-kan-ik-doen/besparen/.