Voorkom verstoppingen van het riool. Spoel geen vet en doekjes door.


home

Geregeld moeten medewerkers van de gemeente in actie komen voor een vervelend probleem: een verstopping van het riool. Veel verstoppingen komen helaas door verkeerd gebruik. Doekjes, vet, verf maar ook medicijnen horen niet in het riool!

Geen afvalbak

Het toilet wordt helaas soms gebruikt als een soort afvalbak. Mensen spoelen van alles door het toilet dat er niet hoort. Schoonmaakdoekjes en vet kunnen voor vervelende verstoppingen leiden. En daar moet een vakman aan te pas komen om het op te lossen.

Schoon, veilig en voldoende water

Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. Verf, chemicali*n en medicijnen horen daarom absoluut niet in het riool thuis! Je kunt
zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het is bedoeld: poep, plas en toiletpapier!

Wat moet waar?

* Doekjes
Vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool. Ook tampons mogen niet doorgespoeld worden. Tip: gebruik wasbare doekjes of zet een prullenbakje naast de wc.
* Vet
Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Tip: giet het terug in een plastic fles of leeg pak melk en doe het in een vetrecyclecontainer die in veel supermarkten staat. Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol.
* Verf
Verfresten en chemicali*n in het riool verstoren het waterzuiveringsproces. Tip: lever ze in op het Milieupark aan de Wegtersweg. Milieupas niet vergeten!
* Medicijnen
Medicijnen in het riool verstoren het waterzuiveringsproces. Tip: neem oude medicijnen mee naar de apotheek.



Afbeelding met informatie over wat wel en niet in het riool mag