Feitenoverzicht zaak Yellowstone


12 juni 2015 - Ressortsparket

Maandag 15 juni begint in Amsterdam de inhoudelijke behandeling in hoger beroep van de zaak Yellowstone.

De zaak
De zaak Yellowstone draait om een grote groep verdachten die is vervolgd voor een reeks strafbare feiten. Het gaat om onder andere een aanslag met een handgranaat op een kantoorvilla in Amsterdam Zuid in juni 2010, een poging tot liquidatie van een man in Gouda in juli 2010, oplichting,
afpersing, brandstichting, fraude en wapenbezit. Spin in het web is hoofdverdachte Rob Z.

Belangrijkste verdachten
Het gaat in hoger beroep om in totaal 10 verdachten waaronder Rob Z., Emile R., voormalig advocaat Edwin T., journalist Koen S. en de `bodyguard' van Z. Steve A.

Rob Z. werd conform de eis van het OM door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar cel. Het OM en Z. stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen een aantal deelvrijspraken.

Emile R. werd na een eis van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij een poging tot brandstichting van zijn huis in Huissen. Het OM stelde hoger beroep in.

Voormalig advocaat T. werd na een eis van 10 jaar cel en een beroepsverbod van 12 jaar door de rechtbank veroordeeld tot 4 maanden cel. Hij werd o.a. vrijgesproken van het mede opdracht geven tot het doden van de man. Het OM en T. zijn in hoger beroep.

Journalist Koen S. kreeg van de rechtbank 4 maanden cel na een eis van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De rechtbank sprak vrij van de betrokkenheid bij de poging tot brandstichting van het huis van Emile R. in Huissen maar veroordeelde S. voor oplichting en valsheid in geschrift. Het OM
ging in hoger beroep.

Steve A., de `bodyguard' van Z., kreeg 8 jaar cel na een eis van 10 jaar. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in.

Overeenkomst met getuige
Het OM heeft in deze zaak een overeenkomst met een getuige, Richard T., gesloten. T. is degene die de zaak aan het rollen heeft gebracht. In de zomer van 2010 bracht zijn broer hem in contact met een journalist omdat T. zijn verhaal wilde doen. De journalist bracht T. vervolgens in contact met
politie en OM. Dat heeft geresulteerd in de overeenkomst die met hem is gesloten. T. verklaarde over een reeks van feiten die hij samen met de verdachten in Yellowstone heeft gepleegd. Hij is inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot 6 jaar cel. Hij zal in hoger beroep als getuige worden
gehoord.

Planning zittingen in hoger beroep
15 juni 2015: start inhoudelijke behandeling
16 juni 2015: behandeling van o.a. zaaksdossier aanslag met de granaat
18 juni 2015: behandeling van o.a. zaaksdossier poging liquidatie
22 juni 2015: behandeling andere zaaksdossiers
23 juni 2015: behandeling van zaaksdossier poging brandstichting huis Emile R.
25 + 26 juni 2015: horen kroongetuige als getuige per zaaksdossier
29 juni 2015: reservedag
30 juni 2015: requisitoir OM
In de periode tussen 30 juni en 17 augustus vinden de pleidooien plaats, re- en duplieken, laatste woorden en de sluiting van het onderzoek.
17 augustus 2015: uitspraak

Deel dit op

*