Resultaten integrale verkeerscontrole


Resultaten integrale verkeerscontrole

Laatste update:
13-06-2015 | 10:39

Den Haag - De politie van bureau Laak en diverse partners hebben in de middag en de avond van vrijdag 12 juni een grote verkeerscontrole gehouden in en rondom Molenwijk. Tijdens de verkeerscontrole werd gebruik gemaakt van een ANPR-voertuig.

De ANPR-auto stond in de omgeving opgesteld. Aan de controle werkten mee; de Douane, Belastingdienst, de gemeente en de RDW. Tijdens de controle werd vooral gelet op technische gebreken van voertuigen, alcoholgebruik, verkeersgedrag, autopapieren, maar ook op bijvoorbeeld openstaande boetes
c.q. (belasting)schulden.

Motoragenten begeleidden de te controleren bestuurders naar de controleplaats aan de Gemaalstraat waar een controlestraat was ingericht.
Controle bureau Laak

ANPR

De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om de criminaliteit te bestrijden. Een van die technische hulpmiddelen is het gebruik van de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Door het gebruik van de ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot.

Hoe werkt het
Een auto wordt langs de weg gezet en scant met een camera de kentekens van passerend verkeer. De camera is gekoppeld aan een computersysteem waarin bestanden van bijvoorbeeld politie, gemeente of belastingsdienst zijn opgeslagen. De kentekens die passeren worden vergeleken met de kentekens in
de bestanden. Stel dat een auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem, en de auto rijdt voorbij, dan geeft de ANPR een `hit'. De auto wordt aan de kant gezet en de bestuurder en auto gecontroleerd.

Resultaten

Er waren meerdere hits met het Automatic Number Plate Recognition systeem (ANPR). Zo heeft de Gemeentelijke Belastingdienst EUR 11.055,- ter plaatse geind wegens openstaande belastingschulden. Twee auto's zijn in beslaggenomen en direct afgevoerd.
Daarnaast werd er voor EUR 821,- aan openstaande boetes geind.

Verkeer

Van alle bestuurders van auto's en bromfietsers werd een blaastest afgenomen. Geen van de bestuurders had gedronken. Er werden 15 processen-verbaal uitgeschreven voor ondermeer het rijden zonder geldig rijbewijs, rijden met ingevorderd rijbewijs en het onverzekerd rijden.

De politie nam een voertuig in beslag voor nader onderzoek in verband met mogelijk `witwassen'.
Witassen