Mega Piraten Festijn in Nieuwleusen

Eddie Mensink over zijn ervaringen als organisator van het Mega Piraten Festijn

Honderd keer een muzikale supermarkt

NIEUWLEUSEN – “Elk Mega Piraten Festijn was een hoogtepunt. Dat klinkt misschien cliché, maar het is wel zo. Het is altijd weer een nieuwe uitdaging. En enorm spannend of er wel genoeg kaarten worden verkocht. Je praat immers wel over flinke bedragen. Daar heb ik nog voor elk festival slapeloze nachten van. Ook over het weer. Helemaal als je dan in de krant leest hoe het op andere festivals kan misgaan!”

Eddie Mensink viert op zaterdag 13 juni de honderdste editie van ‘zijn’ Mega Piraten Festijn. En waar anders dan in zijn geboorteplaats Nieuwleusen… “We zijn ook in overleg geweest om de honderdste editie in Utrecht te houden. Lekker centraal voor heel Nederland. Maar op een gegeven moment heb ik de hakken in de sloot gezet. Het voelde gewoon niet goed. Zoiets moet je dicht bij de deur houden. Dan gaat Mensink eigenwijs lopen doen. Ik vond dat het gewoon in Nieuwleusen moest, de plek waar het allemaal eigenlijk ook min of meer is begonnen.” Want het was in Nieuwleusen dat Mensink en zijn maat Wim Brouwer in hun jeugd in de ban raakten van de Nederlandstalige muziek. Natuurlijk via de piraten. Zelf brachten ze heel wat uren door achter de microfoon van de illegale zenders in hun regio. Ook trokken ze als DJ het uitgaanscircuit in. “We waren zo’n beetje de enige DJ’s die het aandurfden om Nederlandstalige muziek te draaien in discotheken. Je zag zo’n bar helemaal opleven als je er een oude piratenkneiter doorheen gooide. We wisten dus dat het ondergronds erg leefde.”

Begin 2004 konden Mensink en Brouwer een evenementenvergunning voor Lemelerveld overnemen. De twee besloten de sprong in het diepe te wagen. Op 10 april 2004 vond de eerste editie van het MPF plaats in dat dorp. “We hadden geen flauw idee waar we aan waren begonnen. Alles ging mis. Visagisten voor de artiesten? Nooit aan gedacht. Moesten we in allerijl nog kennissen van ons charteren. Een fatsoenlijk verkeersplan hadden we niet eens. Wij dachten slim te zijn door 5 euro voor een parkeerplaats te vragen. Een boer zette zijn land open voor een veel lager bedrag. Ik weet niet waar alle auto’s stonden, maar in elk geval niet bij ons. Het was een puinhoop. We dreigden zelfs bier tekort te komen. Wisten wij veel, we hadden maar gewoon een beetje gegokt. We wisten wel ongeveer hoeveel een gemiddeld persoon dronk per stapavond. We zaten er goed naast. Een lokale leverancier hielp ons. De beste man heeft zich bijna kapot gereden!”

Maar de bezoekers zulle het zich anders herinneren. De meeste opstartproblemen concentreerden zich immers achter de schermen. Zij beleefden vooral een oergezellig feest waar het wij-gevoel hoogtij vierde. De tweede editie van het MPF vond later dat jaar plaats in Nieuwleusen. Mensink, Brouwer hadden geleerd van hun vuurdoop en kregen bovendien nog meer ondersteuning van het Nijmeegse artiesten- (en nu ook organisatie)bureau Lukassen Produkties. Ook achter de schermen begon het soepel te lopen. Er kwamen steeds meer nieuwe haltes bij. Brouwer besloot zich na enkele edities op andere projecten te richten. Het MPF bleef maar groeien, maakte bij elke editie zichtbaar dat de belangstelling voor de piratenmuziek enorm was en speelde een enorme rol in de heropleving van de populariteit van de Nederlandstalige muziek. De MPF’s markeerden de doorbraak van Jannes en de comeback van Jan Smit.

Inmiddels is het festival in heel Nederland te gast geweest. Van Noord Holland tot Limburg, van Friesland tot Gelderland. “Het is telkens weer een enorme productie”, stelt Mensink. “Elk MPF komen er veertien opleggers met materialen. Tenten, het podium, licht en geluid, de taps, het is een heel circus. Vier dagen opbouwen en na afloop van het feest zijn we binnen een dag weer weg.” Wind blijft de grootste vijand van elke festivalorganisator. Dat is met het MPF niet anders. “Ik weet nog dat we een keer in Lutjebroek stonden en er ook flink wat wind was voorspeld. Toen hebben we twintig vrachtwagens van een lokaal vrachtwagenbedrijf laten komen en die rondom de tent gezet om de wind te breken. Dat hielp. De eigenaar van het bedrijf vond het geweldig. Hij had nog nooit zoveel gratis reclame gehad!”

Diplomaat Mensink weigert het om favoriete optredens te noemen. Hij vindt alles mooi, zegt hij. Het is echter een publiek geheim dat hij diep van binnen een voorliefde heeft voor de piratenhelden van vroeger. Hoe meer stof op de naald, hoe beter. “Ja, daar probeer ik me hard voor te maken”, beaamt hij. “Maar ook Jan Smit en Jannes horen er. En de Gebroeders Ko en Thomas Berge. Alles wat er ook enigszins past, zetten we er neer. Zie het maar als een muzikale supermarkt. We bieden heel veel aan voor een zeer betaalbare prijs. Normaal gesproken 21 euro, maar in Nieuwleusen slechts 16 euro. Om de honderdste keer te vieren!”

Ambities? Genoeg! De belangrijkste: gewoon lekker doorgaan. “Zo lang de mensen het leuk vinden, blijven wij deze festivals organiseren. Ik heb het idee dat de belangstelling weer groeit. Dat er misschien wel weer een nieuwe heropleving van de populariteit van het Nederlandstalige lied zit aan te komen. Dat merken we nu al. Daarvoor heb je wel de steun van de media nodig. Het is niet voor niets dat iemand als Lesley Williams met zijn Hazestribute nu, na alle recentelijke aandacht voor André Hazes, enorm goed scoort op onze feesten.”

Waar ie trots op is? Natuurlijk op zijn rol in de hernieuwde interesse in de piratenmuziek. “En ik denk dat er maar weinig mensen in Nederland kunnen zeggen, dat ze honderd keer een groot evenement hebben georganiseerd! Maar dat doen we met plezier. Met een fantastische groep mensen en veel gezelligheid. Wij komen ook op locaties die door regenval zijn veranderd in een modderpoel. Alles onder de modder. Daar hoor je niemand over. Dat gebeurt, klaar, en verder niet zeuren!”

Programma

Jan Smit, Lesley Williams, Jannes, Thomas Berge, Mooi Wark, Marianne Weber, Wimmie, Jan Keizer & Anny Schilder, Harten 10, Lee Towers, Henk Wijngaard, Gebroeders Ko, Stef Ekkel, Peter Beense, Helemaal Hollands, Ancora, Koos Alberts, Jaman, Sieneke, Roy Donders, Vinzzent, Monique Smit, Rene Karst, Edwin van Hoevelaak, Belinda, Gino Graus, Django Wagner, Kevin Smit, Dennis van Dijkhuizen, Yosee, Gertjan Wels en Erik van Klinken.

Voorverkoop

De voorverkoop via www.megapiratenfestijn.nl is inmiddels begonnen. Fysieke kaarten zijn verkrijgbaar bij De Smulbaai in Heino, de Primera’s in Dedemsvaart en Ommen, De Japperij in Staphorst, CD Hal in Ruinen, Foto Tuinman in Hasselt en Drukkerij Nico de Graaf en Readshop Hilbrink in Nieuwleusen.

De feestelijkheden ter ere van de honderdste editie op zaterdag 13 juni worden gecombineerd met de viering van het 10-jarig bestaan van RADIONL. Het Mega Piraten Festijn vindt plaats op de hoek Van Dedemweg/Westeinde. Het programma begint om 19.30 uur, een half uur eerder dan normaal.

Mega Teenage Party

Vrijdag 12 juni, de avond voor het Mega Piraten Festijn, vindt de eerste editie van de Mega Teenage Party plaats in Nieuwleusen. Op het programma staan acts van B-Brave, Beatcrooks, Dave Roelvink, Stuk TV en Kraantje Pappie. DJ’s van Slam!Fm vullen de pauzes in. Kaarten kosten 12,50 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de kassa. Alle tieners zijn welkom. Er wordt geen alcohol geschonken. De organisatie zal er streng op toezien dat er ook geen alcohol wordt gedronken. Tieners die onder invloed aan de poort komen, worden geweigerd. De tent gaat open om 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 24.00 uur. Zie verder www.megateenageparty.nl.