TU Delft opent hekken nieuwbouw tijdens Dag van de Bouw

Op zaterdag 13 juni vindt voor de 10e keer de landelijke Dag van de Bouw plaats. Op deze dag worden in het hele land eenmalig bouw- en infraprojecten opengesteld voor bezoekers. Dit jaar doet ook de TU Delft mee door te hekken te openen van de nieuwbouw voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Gebouw is innovatie op zich

Een jaar geleden sloeg burgemeester Verkerk van Delft de eerste paal. In hoog tempo verrees vervolgens een bijzonder gebouw in het zuiden van de TU-campus. Het nieuwe gebouw voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen is een innovatie op zich, vanwege de zeer hoge bouwkundige en installatietechnische eisen waaraan het moet voldoen voor het onderzoek en onderwijs dat er straks plaatsvindt.

Zo zijn de funderingsplaten onder de trillingsarme laboratoria losgekoppeld van de rest van het gebouw, zodat trillingen uit de omgeving de gevoelige proefopstellingen in die labs niet verstoren. Daarnaast kunnen de toekomstige gebruikers straks beschikken over een aantal labs met een zeer hoog ventilatietempo en zeer stabiele temperaturen. Het nieuwe pand zal bij oplevering, in februari 2016, voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van trillingen, temperatuurstabiliteit en ventilatie. De TU legt daarmee de lat hoog voor bouwcombinatie Hurks-Kuijpers.

Internationale top

Het nieuwe gebouw huisvest straks het onderzoek en onderwijs op het gebied van Bionanoscience, Biotechnologie en Chemical Engineering. Op veel van de genoemde terreinen behoort het onderzoek van de TU Delft tot de internationale top. Bij de afdeling Bionanoscience wordt bijvoorbeeld tot op het kleinste niveau ontrafeld hoe de processen in een levende cel precies verlopen. Een van de successen van Biotechnologie is het ontwikkelen van milieuvriendelijke vormen van waterzuivering door de inzet van bacterien en een van de sterke punten van Chemical Engineering is bijvoorbeeld het onderzoek naar betere materialen, onder meer voor zonnecellen en batterijen.

Programma

Tijdens de Dag van de Bouw kunnen bezoekers het bijzondere gebouw al van binnen bekijken. Er zijn rondleidingen waarbij het ontwerp wordt toegelicht. Ook laat de faculteit zien waar het allemaal om te doen is, het onderwijs en onderzoek dat hier straks gaat plaatsvinden.

De hekken van de nieuwbouw aan de Van der Maasweg 1 in Delft zijn open op zaterdag 13 juni van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karen Collet, persvoorlichter van de TU Delft, tel. 015 27 85408, e-mail: k.collet@remove-this.tudelft.nl