D66 wil rechtvaardige afvalstoffenheffing


D66 wil rechtvaardige afvalstoffenheffing

Eenpersoonshuishoudens betalen naar verhouding te veel afvalstoffenheffing in Utrecht. D66 vindt dat de verdeling tussen een- en meerpersoonshuishoudens rechtvaardiger moet.

Rechtvaardige verdeling

D66 bepleit al langer een evenwichtiger systeem van het heffen van gemeentelijke belastingen op afval. In 2012 is dankzij D66 een gedifferentieerde heffing voor een- en meerpersoonshuishoudens geintroduceerd. D66-raadslid Bas Meijer: "Dat was een goede eerste stap. Het is nu tijd om de
verdeling rechtvaardiger te maken. Een meerpersoonshuishouden betaalt maar 18% meer dan een eenpersoonshuishouden! Ik vind dat echt niet te verdedigen. Daarom wil ik dat het college gaat onderzoeken hoe we deze kosten rechtvaardiger kunnen verdelen."

Eenpersoons huishoudens betalen te veel

De afvalstoffenheffing voor een eenpersoonshuishouden is in 2015 EUR202,92. Een huishouding met meerdere personen betaalt EUR240,31. De nieuwe tarieven worden in het najaar, bij de begroting voor 2016, vastgesteld. Dan moet volgens D66-raadslid Bas Meijer de eerste stap worden gezet. Meijer:
"Cijfers laten zien dat in 2040 minstens de helft van de huishoudens in de stad uit een persoon bestaat. En over het algemeen zal een persoon toch echt minder afval produceren dan meerdere. Daarom moeten we nu beginnen met het recht trekken van deze scheve verdeling."

Raadslid Bas Meijer gaat het college vragen om binnen het coalitieakkoord de verschillende mogelijkheden te onderzoeken.