Israelisch rapport: 'Leger vrijgepleit van oorlogsmisdaden in Gaza'

Israel heeft zondag een eigen rapport gepubliceerd over de Gaza oorlog van 2014. Het rapport werd gepresenteerd door de Israelische onderminister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotevely, samen met de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Dr. Dore Gold, en bijgestaan door een juridisch team met medewerkers van verschillende ministeries.

Het onderzoeksverslag geeft een overzicht van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de militaire operatie Operatie Beschermende Rand en gaat in op oorlogsmisdaden die zijn gepleegd door Hamas en andere terroristische organisaties in de Gazastrook.

Ook het gedrag van IDF troepen tijdens de militaire operatie komt aan de orde. Het rapport doet de militaire en juridische uitdagingen uit de doeken waarvoor het Israelische leger stond. Het moest vechten in een dichtbevolkt gebied tegen een terroristische organisatie die burgers als menselijk schild gebruikte. Het rapport belicht de humanitaire inspanningen van Israel en de wijze van bescherming van Israelische burgers in Israel tijdens de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

Het rapport concludeert dat de Israelische acties in overeenstemming zijn met het internationaal recht en dat Israel het onderzoek naar specifieke, individuele incidenten op eigen initiatief kan onderzoeken en afhandelen.

De Israelische premier Netanyahu zei dat "wie die de waarheid wil weten" het Israelische rapport moet lezen, en dat wie ongegronde beschuldigingen tegen Israel zoekt het rapport van de Verenigde Naties" moet lezen.

Volgens Kolonel Shamir-Borer, van het Israelische militaire Openbaar Ministerie, hebben advocaten vastgesteld wat een militair doel is en in welke mate de Gazastrook mocht worden aangevallen. Hij zei ook dat een Israelisch militair bevelhebber geen doel zal aanvallen zonder ruggenspraak met en toestemming van een jurist. Zo werden duizenden locaties in de Gazastrook in samenspraak met VN-cooerdinatoren aangemerkt als `geen doel'. Tweemaal daags vond overleg plaats tussen Israel en de VN. daarin werden locaties toegevoegd die `geen doel' waren, of juist aangemerkt als legitiem doelwit, waarna de bevelhebbers in het veld hiervan op de hoogte werden gebracht.

Tijdens de Gaza-oorlog vielen ruim 2.100 doden onder de Palestijnen, volgens de VN voornamelijk burgers. Aan Israelische kant kwamen 70 mensen om.

Het Israelische rapport geeft aan dat Hamasterroristen meer dan 130 raketten vanuit Gazaanse ziekenhuizen op Israel hebben afgeschoten en er 73 raketten vanuit VN-scholen in de Gazastrook zijn afgevuurd op Israel.