Limburger van Verdienste voor afscheid nemend gedelegeerd bestuurder dr. Joop Sistermans van Brainport 2020

Gouverneur drs. Theo Bovens overhandigde woensdag 17 juni 2015 de provinciale onderscheiding `Limburger van Verdienste' aan afscheid nemend gedelegeerd bestuurder van Brainport 2020, de heer dr. Joop Sistermans.

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten deze onderscheiding aan Joop Sistermans toe te kennen uit waardering voor zijn bijzondere inzet voor Brainport 2020 en de betekenis daarvan voor de Provincie Limburg.

Gouverneur Theo Bovens tijdens de overhandiging: "Iedereen hier weet hoe groot en bijzonder je inzet is geweest voor Brainport 2020; en daarmee natuurlijk ook voor Limburg. Als de grote verbinder heb je alles proberen te verbinden wat te verbinden was. Zo was je inderdaad een groot supporter van de triple helix samenwerking, waarbinnen ondernemers, overheid en onderwijs zich ook daadwerkelijk meer en meer met elkaar weten te verbinden; om samen de schouders te zetten onder een duurzame samenleving. Zo nam je als voorzitter van het overleg tussen alle zuidelijke universiteiten ook hun onderlinge verbinding onder je hoede. En leidde die verbinding ook tot een concrete - gemeenschappelijke - oprichting van het Institute for Science and Technology in Sittard-Geleen. En zo klopte je bij voortduring op deuren in Den Haag en in Brussel. En wist je die deuren ook te openen. Zodat ze ook daar een heel goed zicht konden krijgen op de succesformule, die we hier in Zuidoost Nederland hanteren. Kortom, dames en heren. Daar zit een netwerker; een bruggenbouwer en een creatief denker pur sang. Daarom - en zo staat het ook op de oorkonde die ik je zo dadelijk mag overhandigen - hebben Gedeputeerde Staten van Limburg besloten de heer dr. Joop F. Sistermans te benoemen tot Limburger van Verdienste uit waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor Brainport 2020 en de betekenis daarvan voor de provincie Limburg."

Als gedelegeerd bestuurder heeft de heer Sistermans zich ingezet om partijen en organisaties te verbinden. Een van de belangrijkste verworvenheden is zijn ondersteuning bij de vorming van de triple helix; het samenwerkingsmodel tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Hij adviseerde de dagelijks besturen van Limburg Economic Development (LED) en Keyport en de voorzitters van de drie Limburgse regio's.

Hij was voorzitter van het overleg tussen de drie universiteiten van Maastricht, Eindhoven en Tilburg, en de later toegevoegde vierde universiteit; Open Universiteit Heerlen. Hij heeft in het bijzonder bijgedragen aan de samenwerking tussen de Tu/e, de UM en de Chemelot Campus voor de oprichting van het Institute for Science and Technology (InSciTe).